Breve afslører: Jackie Kennedy kom på hemmeligt besøg i Det Hvide Hus

Otte år efter at John F. Kennedy var blevet skudt, sørgede Nixon-familien for, at hustruen og børnene i al hemmelighed kunne genbesøge Det Hvide Hus for første gang siden drabet.

Jacqueline Kennedy var blot 31 og den yngste førstedame i USAs historie, da John F. Kennedy blev indsat som præsident. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

I vinteren 1971 var der gået otte år, siden den tidligere førstedame Jacqueline Kennedy Onassis og børnene sidst havde sat fødderne i Det Hvide Hus.

De havde ikke været der, siden John F. Kennedy blev myrdet 22. november 1963.

Men nu havde Nixon-familien sørget for, at de i al hemmelighed kunne komme på visit i deres forhenværende hjem i Washington, D.C. Det rørte Kennedy-familien dybt, afslører breve mellem de to tidligere førstedamer, der nu for første gang vises frem.

Jacqueline Onassis og børnene forlader John F. Kennedys begravelse i november 1963. Fold sammen
Læs mere
Foto: Abbie Rowe-Wh Photographs/AFP/Ritzau Scanpix.

I begyndelsen af 1971 var Jacqueline Onassis – som hun kom til at hedde efter ægteskabet med en græsk skibsreder – blevet inviteret til Det Hvide Hus for at deltage i den officielle offentliggørelse af portrættet af hende og John F. Kennedy.

Men hun ville ikke. Hun ønskede ikke et stort arrangement med pressens tilstedeværelse, skriver Washington Post, som har læst brevene.

»Som du ved, er tanken om at vende tilbage til Det Hvide Hus svær for mig,« skrev Onassis i et håndskrevet brev til den nye førstedame Pat Nixon sidst i januar 1971.

»Jeg har virkelig ikke modet til at gå gennem en officiel ceremoni og tage børnene tilbage til det eneste hjem, de begge kendte sammen med deres far under så traumatiske forhold.«

Men Jacqueline Onassis havde en anden idé.

»Måske en dag før eller efter – når det passer jer – kan børnene og jeg så diskret smutte til Washington for at vise jer vores respekt og se billederne privat?«

Pat Nixon accepterede forespørgslen og igangsatte planlægningen. Hun  sørgede for, at der ingen billeder blev taget af Jacqueline eller børnene Caroline og John Jr., som på det tidspunkt var 13 og ti år gamle.

Richard og Pat Nixon morer sig i Tivoli i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jørgen Bonfils/Ritzau Scanpix.

Kennedy-familien fik en rundvisning i deres tidligere hjem. De dvælede ved portrætterne, og børnene legede med Nixon-familiens hunde.

»Aldrig har jeg oplevet sådan en generøsitet og ømhed. Kan I forestille jer, den gave I har givet os?« skrev Jacqueline Onassis efterfølgende til den republikanske præsidentfamilie.

»En dag, jeg altid har frygtet, endte med at blive én af de mest dyrebare dage, jeg nogensinde har haft sammen med mine børn.«

Også Kennedy-børnene sendte håndskrevne breve til Nixon-familien efter besøget.

»Jeg elskede virkelig, virkelig hundene. De var så sjove,« skrev John F. Kennedy Jr.

»Så snart jeg kom hjem, begyndte mine hunde at sniffe til mig. Måske kan de huske Det Hvide Hus.«