Bramsen affærdiger amerikansk kritik af forsvarsbudgettet: »Vi skal ikke kritiseres, men anerkendes«

Den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, har i et nyt indlæg i Berlingske kritiseret størrelsen af det danske forsvarsbudget. Men Danmark bør anerkendes, ikke kritiseres, lyder det nu fra forsvarsministeren (S).

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) affærdiger nu den kritik, som den amerikanske ambassadør, Carla Sands, endnu en gang har rejst mod det danske forsvarsbudget. Danmarks bidrag til NATO kan ikke opgøres i procenter, mener hun. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Amerikanerne har efterhånden sagt det mange gange, men mandag morgen gentog den amerikanske ambassadør, Carla Sands, det alligevel én gang til i et indlæg i Berlingske:

Danmarks bidrag til NATO er for lille, mener hun og den amerikanske regering. Og Danmark opfordres derfor til at »udbedre alvorlige mangler« i Forsvaret, skriver ambassadøren i indlægget, som dermed flugter med NATOs nylige kritik af Danmarks forsvarsbudget.

Men kritikken affærdiges nu af den danske forsvarsminister, Trine Bramsen (S).

I en kommentar til Berlingske medgiver hun, at »den voldsomme stigning i trusselsbilledet kræver, at vi har et stærkt forsvar«, og af samme årsag vil Danmark også hæve forsvarsudgifterne ved det kommende forsvarsforlig.

»Men i diskussionen om procenter af BNP (bruttonationalproduktet, red.) må vi ikke glemme, at viljen og evnen til at stille op, når det gælder, også bør have vægt. Danmark ligger helt i top i NATO-landene, når det gælder om at stille op. At Danmark er god til at drive forsvar og løse opgaver, bør vi ikke kritiseres, men anerkendes for,« skriver hun i en udtalelse til Berlingske.

Lars Christian Lilleholt, forsvarsordfører for Venstre (V), er sådan set enig med forsvarsministeren i, at Danmark allerede påtager sig store opgaver i NATO. Han henviser blandt andet til, hvordan Danmark netop har overtaget ledelsen af NATOs mission i Irak.

Men der skal stadig penge på bordet til forsvaret, siger han, og erklærer sig »meget enig« i Carla Sands’ kritik:

»Uanset hvem, der har vundet det amerikanske præsidentvalg, så kommer der til at være et pres fra USA for, at Europa skal tage et større ansvar for vores eget forsvar. Og herunder også Danmark. Derfor er det også meget vigtigt, at regeringen tager de her signaler alvorligt,« siger han.

Statsminister Mette Frederiksen på besøg hos de danske soldater på Tapa Army Base i Estland 11. september 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

»Mangel på indblik«

Anne Valentina Berthelsen, forsvarsordfører for SF, kalder Carla Sands’ kritik for unuanceret.

Forsvarsordføreren er for det første skeptisk over for USAs gentagne krav om, at Danmark skal hæve forsvarsbudgettet til at udgøre to procent af landets BNP – et regnestykke, hun kalder for »hul i hovedet«, fordi »sikkerhedstruslen jo hverken bliver større eller mindre, alt efter hvordan vores BNP ser ud«.

For det andet er hun uenig i, at Danmark særligt bør opruste i moderne materiel og mandskab, sådan som både NATO og nu også Carla Sands altså har efterspurgt.

»Den her militært materielle hysteriske tilgang til, hvordan man garderer sig mod sikkerhedstrusler, er bekymrende og farlig,« siger hun til Berlingske:

»Det viser en mangel på indblik i, hvad det er for nogle trusler, vi står over for.«

Anne Valentina Berthelsen mener for eksempel, at Danmark hellere skal prioritere cybersikkerhed og kritisk infrastruktur, siger hun til Berlingske.

»Men lad hende skabe sig,« tilføjer hun om Carla Sands:

»Jeg mener nu, at vi holder os på et fornuftigt niveau, og at vi har en mere nuanceret tilgang til, hvad Forsvaret skal være for en størrelse, og hvad sikkerhedstruslerne kræver.«

Mens Danmark styrker indsatsen i Arktis, regnes udgifterne ikke med i det store regnestykke i NATO. Det vil flere partier i Folketinget have ændret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

Styrket indsats i Arktis

Det er særligt et voksende trusselsbillede fra Kina og et stadigt mere aggressivt Rusland i Arktis, som Carla Sands udtrykker bekymring for i sit indlæg. Og hos både de Konservative og Dansk Folkeparti er ordførerne sådan set enige med hende.

Der skal tilføres flere midler til det danske forsvar, mener både Søren Espersen (DF) og Niels Flemming Hansen (K). Men både Carla Sands og NATO overser én ting, siger de begge:

Danmarks styrkede indsats i Arktis.

Mens den danske regering har afsat yderligere 1,5 milliarder kroner til overvågning og kommunikation i og omkring Grønland, tælles udgifterne ikke med i det store regnestykke, når NATO opgør det danske bidrag til alliancens såkaldte styrkemål. Og det er uretfærdigt, mener de to ordførere.

Derfor presser begge ordførere på for, at NATO ændrer styrkemålet, så Danmarks indsats i Arktis inkluderes i NATOs regnestykke. Trine Bramsen (S) har tidligere fremført en lignende argumentation over for NATOs kritik af det danske forsvarsbudget.

NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, har over for Politiken tidligere forklaret, at måden, NATOs styrkemål opgøres på, er »en omfattende proces«, der ikke står til at blive ændret med det første.