Bill Gates er træt af at betale for lidt i skat: »Det er ikke fair«

I et nytårsbrev gør Microsofts stifter, Bill Gates, status over året, der gik, og her er der anledning til selvransagelse. Han burde betale mere i skat, skriver han.

Det er ikke fair, at de rige ikke bliver beskattet i højere grad, skriver Bill Gates i et nytårsbrev på sin personlige blog. Det gælder også for ham selv og konen, fastslår han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rick Wilking/Reuters/Ritzau Scanpix

Microsoft-stifteren, Bill Gates, er blevet nærmest synonym med helt ufattelig rigdom.

Manden, der har skabt et multimilliardimperium, er med sine placeringer på Forbes' liste over verdens rigeste blevet et næsten lige så stort symbol på penge, som han er på computere.

Og det ved han godt selv.

På sin blog, GatesNotes, skriver han om sine projekter, velgørenhedsarbejde og tanker om dette og hint. 30. december greb han chancen for at gøre status over året, der gik på hæld, og her faldt hans tanker på de amerikanske skatter.

»Jeg vil gerne bruge dette års opslag på at skrive om ulighed. Særligt vil jeg gerne fokusere på ét emne, som blussede op i 2019, og som mange vil have i tankerne i 2020: Amerikas skattesystem,« skriver han.

For uligheden er for stor, mener Gates, der som dreven filantrop i de seneste år har støttet udviklingsarbejde i fattige lande og været en fortaler for, hvad, han mener, er en mere fair fordeling af midler i hjemlandet USA.

Skatterne for de rige er simpelthen for lave, skriver han, og det er ikke fair, at de, der har mest, bliver beskattet mindst:

»I dag afhænger USAs regering i overvældende grad af at beskatte arbejde – omkring tre fjerdedele af statens indtægter kommer fra skatter på løn og gage. De fleste mennesker får næsten hele deres indkomst fra lønninger og timearbejde, som bliver beskattet på minimum 37 procent, men de rigeste får generelt kun en minimal procentdel af deres indkomst fra løn,« skriver han.

Tilhænger af højere skatteprocent til rige

Ifølge Microsoft-stifteren får de fleste rige størstedelen af deres indkomst fra investeringer i aktier og mursten, som bliver beskattet på 20 procent efter et år.

»Derfor er jeg tilhænger af et skattesystem, hvor de, der har flere penge, betaler en højere skatteprocent. Og jeg synes, at de rige burde betale mere, end de i øjeblikket gør, og det gælder også for Melinda (hans kone, red.) og mig.«

Bill Gates har ad flere omgange været indehaver af førstepladsen som verdens rigeste mand. Ifølge Forbes' liste over verdens rigeste ligger han i øjeblikket på en andenplads med en formue på 108,3 mia. dollar svarende til godt 734 mia. kr. kun overgået af Amazon-stifteren, Jeff Bezos, der har en formue på 131 mia. dollar svarende til godt 888 mia. kr.

Nytårsbrevet puster liv i tvisten om skatter og lønninger i USA, som i høj grad er en mærkesag for flere politikere på venstrefløjen, heriblandt Vermonts senator og tidligere deltager i opløbet om at blive præsidentkandidat for Demokraterne, Bernie Sanders.

Bill Gates skriver i sin blog, at han mener, at staten burde øge ejendomsskatterne og fjerne loftet for, hvor meget af en indkomst, der maksimalt kan beskattes til USAs sundhedssystem »​Medicare«.

Som det ser ud nu, skriver Gates, er »systemet ikke fair«:

»Jeg kan ikke se nogen grund til at favorisere rigdom over arbejde på den måde, som vi gør i dag.«