Bill Gates i opråb til investorer: I spilder jeres tid

Den globale klimakamp er alt for fokuseret på, at investorer skal trække deres penge ud af olieaktiviteter. Det har ingen positiv effekt på klimaforandringer, mener milliardær og filantrop Bill Gates.

Microsoft-grundlægger Bill Gates mener, at investorer spilder tid og penge, når de trækker deres penge ud af olieaktiviteter. Hvis de vil redde klimaet bør de investere i bæredygtighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nicholas Kamm/Ritzau Scanpix

Milliardær og Microsoft-grundlægger Bill Gates har dedikeret en stor del af sin formue til at løse nogle af verdens mest presserende problemer.

Han kommer nu med en opsang til verdens mere velhavende del. Ifølge ham er mange investorers indsats nemlig forfejlet, når det kommer til kampen mod klimaforandringer.

Mange klimaaktivister forsøger at overtale investorer til at trække deres penge ud af olieaktiviteter for at mindske udledningen af drivhusgasser. Men det er både spild af tid og penge, mener filantropen Bill Gates. Det skriver Financial Times.

»Frasalg af aktier i olieaktiviteter har sandsynligvis til dags dato reduceret CO2-udledningen med omkring nul ton. Det er jo ikke sådan, at man har udsultet folk, som laver stål og benzin, for kapital,« udtaler han til avisen.

Der er ikke nogen tydelig beviser på, at det har en positiv effekt på klimaet, når investorer trækker deres støtte. For virksomhederne, der arbejder med fossile brændstoffer, fortsætter blot. På trods af det har voksende grupper af fonde og rigmænd trukket deres investeringer i olieaktiviteter tilbage gennem de seneste par år.

Den velbjergede amerikanske Rockefeller-familie, som sidder på en massiv olieformue, er en af de familier, som er drevet af troen på, at penge kan være et værktøj til at bekæmpe klimaforandringer. Over fem år har familiens fond forpligtet sig til at trække olieinvesteringer tilbage for et beløb på 50 mia. dollar svarende til 337 mia. kr.

Effekten skal være mærkbar

Bill Gates opfordrer i stedet investorer til at kaste deres penge efter innovative firmaer, der satser på grøn og bæredygtig produktion.

Selv har han investeret i den amerikanske virksomhed Beyond Meat, der producerer plantebaserede alternativer til kød. En sådan virksomhed mindsker CO2-udledning på en måde, hvor man kan måle klimaaftrykket og få tal, der viser en mærkbar forskel for klimaet, mener han.

Klimaaktivister anklager på den anden side Bill Gates for at misse en væsentlig pointe. Når man stopper med at investere i olieaktiviteter, argumenterer de for, at man langsomt fjerner olievirksomhedernes magt. På den måde bliver det sværere for virksomhederne at påvirke politikere, fordi de ikke længere har samme støtte fra rige investorer.

»Den globale klimadebat er mest fokuseret på, hvordan CO2-udledning begrænses. Vi venter stadig på det store gennembrud i teknologi og politik, som vi behøver for for alvor at gøre fremskridt. Klimaforandringer er forårsaget af de rige landes handlinger, mens de mest udsatte mennesker i fattige lande får lov at mærke dem først,” skriver Bill Gates og hans hustru Melinda på deres hjemmeside.