Berørt Biden opfordrer USA til at mindes coronaofre

USAs præsident Biden kalder det hjerteskærende, at over en halv million amerikanere er døde af covid-19.

 
»Som en nation kan vi ikke acceptere så grum en skæbne. I dag vil jeg bede alle amerikanere om at mindes dem, vi mistede og de efterladte,« siger Joe Biden, efter USA har rundet 500.000 døde med coronavirus. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander Fold sammen
Læs mere

USAs coronadødstal på 500.000 er en dyster og hjerteknusende milepæl. Det siger præsident Joe Biden ved en ceremoni mandag foran Det Hvide Hus til minde om de mange døde.

»I dag markerer vi en virkelig dyster og hjerteskærende milepæl - 500.071 døde,« siger Biden.

Han fremhæver, at tallet er højere end antallet af amerikanske soldater dræbt under de to verdenskrige og krigen i Vietnam tilsammen.

»Jeg ved, hvordan det føles,« fortsætter en berørt Biden i en tv-transmitteret tale med henvisning til sin egen lange historie med familietragedier, hvor han har mistet en kone og to børn til ulykker og sygdom.

»Som en nation kan vi ikke acceptere så grum en skæbne. I dag vil jeg bede alle amerikanere om at mindes dem, vi mistede og de efterladte,« siger han videre og opfordrer til sammenhold.

»Vi skal bekæmpe dette sammen og som ét folk.«

Sammen med vicepræsident Kamala Harris, der i lighed med Biden er ledsaget af sin ægtefælle, markerer han efter talen den triste mærkedag med et øjebliks stilhed foran 500 tændte stearinlys på trapperne til præsidentboligen.

Et militærorkester spiller derefter sangen »Amazing Grace«.

Andetsteds i Washington D.C. ringer klokkerne i National Cathedral 500 gange for at symbolisere de 500.000 dødsfald under pandemien.

»Husk hver en person og det liv, de levede. Sønnen, som ringede til sin mor hver aften bare for at være sikker. Faren, datteren, der lyste denne verden op. Den bedste ven, som altid var der - sygeplejersken, der fik sine patienter til at ville leve,« siger Biden ved ceremonien.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har virussen skåret et helt år af amerikanernes forventede levealder.

»Det kan ikke sammenlignes med noget, vi har været igennem de seneste 102 år siden influenzapandemien i 1918 (den spanske syge, red.).«

»Det er virkelig en forfærdelig situation, vi har været igennem, og som vi stadig går igennem,« sagde Anthony Fauci, der er USAs øverste medicinske covid-19-rådgiver, søndag i et interview med CNN.

Det første amerikanske dødsfald, der blev tilskrevet virusset, blev annonceret 29. februar 2020 i Seattle, skriver nyhedsbureauet AFP.

Udbruddet spredte sig hurtigt på tværs af landet, og myndigheder begyndte at indføre nedlukninger for at forhindre smittespredning.

Men antallet af personer, der bukkede under for virussygdommen, fortsatte med at stige, og den 27. maj rundede USA 100.000 dødsfald.

Cirka fire måneder senere passerede USA 200.000 dødsfald og inden udgangen af 2020 var tallet langt over 300.000.

Inden mandagens ceremoni havde Joe Biden beordret alle offentlige bygninger i USA samt de amerikanske ambassader i udlandet til at flage på halv stang indtil solnedgang på fredag.

I modsætning til sin forgænger, Donald Trump, der ofte lod til at nedtone virussygdommen, står bekæmpelse af pandemien øverst på Bidens dagsorden.

I sine bemærkninger foran Det Hvide Hus opfordrer Biden amerikanerne til fortsat at bære mundbind, holde afstand til andre og tage imod vaccinationer, når det er deres tur.

/ritzau/Reuters