Bernie Sanders fremhæver igen Danmark på førsteplads

Den demokratiske senator Bernie Sanders, placeret på den yderste venstrefløj i amerikansk politik, fremhæver endnu engang Danmark som et forbillede.

Senator Bernie Sanders klapper endnu engang i hænderne over Danmark. Arkivfoto: Mark Ralston/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det kommer næppe som nogen helt stor nyhed, at Bernie Sanders endnu engang fremhæver Danmark som et forbillede.

Den demokratiske senator, der to gange har forsøgt at blive Demokraternes præsidentkandidat, har længe været inspireret af den danske samfundsmodel. Han har ved flere lejligheder henvist til den som et eksempel, USA bør efterleve. I 2013 skrev han endda et helt debatindlæg om Danmark med overskriften »Hvad kan vi lære af Danmark?«.

Denne gang skyldes omtalen, at Bernie Sanders placerer Danmark på en førsteplads, når det kommer til at tilbyde det bedste sundhedsvæsen, familieorlov, ferie og pensionsydelser.

Det skriver han på Twitter.

Med USAs placering på en 30. plads skriver Bernie Sanders, at USA »må afslutte denne internationale pinlighed«.

Hvor listen kommer fra, eller hvilke tal og data den bygger på, oplyser senatoren ikke.

Listen kommer i kølvandet på et interview med CNN, hvor Bernie Sanders omtaler den store økonomiske ulighed i USA.

»En arbejderfamilie lever mere desperat end på noget tidspunkt siden Den Store Depression,« mener han.

Demokratisk socialisme

Bernie Sanders har det med at nævne Danmark, når han ønsker at fremhæve et land, der ifølge ham klarer sig godt.

Han har ligefrem – med et smil på læberne – sagt til DR i 2015, at han ville flytte til Danmark, hvis ikke det skulle lykkes ham at blive præsident. Vi har dog stadig til gode, at Sanders flytter til Danmark, som han beskriver som idealet på »demokratisk socialisme«.

Allerede tilbage i 2015, da Sanders første gang forsøgte at blive Demokraternes præsidentkandidat, skete det med lovprisninger af Danmark og de øvrige skandinaviske lande.

»Jeg synes, at vi skal kigge mod lande som Danmark, Sverige og Norge for at lære af det, de har gjort for det arbejdende folk.«

Video fra 2015, hvor Bernie Sanders hylder Danmark under Demokraternes præsidentkandidatdebat:

Under et vælgermøde i Iowa i april 2019 fremhævede han ligeledes Danmark for at forklare, hvordan han definerer sig som socialist.

»Jeg synes, at lande som Danmark og Sverige gør det godt. Det afhænger af, hvordan man forstår socialisme. Tænker man på socialisme som i det gamle Sovjetunionen, så er det ikke noget for mig,« sagde han dengang.

I maj 2020 var han igen ude med rosende ord. Denne gang på baggrund af en klumme i The New York Times, der roste de danske forhold, når det kommer til startløn – et problem, de kæmper meget med i USA.

»I Danmark er startlønnen hos McDonalds omkring 22 dollar i timen,« skrev Bernie Sanders i et tweet.

»Arbejderne dér får seks ugers betalt ferie, et års betalt barselsorlov og en pensionsplan. Som alle danskere nyder de godt af universel sundhedsforsikring og betalt sygefravær. Dette er, hvad et civiliseret samfund handler om,« skrev senatoren.