Barn blev dræbt af kommode: IKEA skal betale enorm erstatning

En tragisk hændelse i 2017 kommer nu til at koste IKEA en kæmpe erstatning på mere end 300 millioner kroner.

IKEA tilbagekaldte i 2016 omtrent 36 millioner kommoder og reoler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan McDermid/Reuters/Ritzau Scanpix

Den svenske møbelgigant IKEA indgået et forlig, der betyder, at de skal betale omtrent 307 millioner kroner til amerikanerne Craig og Joleen Dudek. De mistede i 2017 deres toårige søn, da han fik en Malm-kommode fra IKEA ned over sig, mens han tog en lur i hjemmet i Californien.

Drengen var alene i værelset og fik på en eller anden vis væltet kommoden ned over sig selv. Den lille dreng blev kvalt og døde af skaderne.

Det er formentlig den største erstatning, som forældre nogensinde har modtaget i forbindelse med et barns død.

»Det var ikke før senere, vi fik at vide, at kommoden var ustabilt designet, og at den ikke levede op til sikkerhedskravene,« har forældrene udtalt i forbindelse med sagen ifølge den svenske avis Expressen.

Forældreaktivister hævder, at mindst ti børn er blevet dræbt under Malm-kommoder. I 2016 igangsatte IKEA den største tilbagekaldelse af møbler i historien, da alle Malm-kommoder i USA og Canada blev kaldt tilbage. IKEA tilbød erstatning for alle kommoder og reoler, der var blevet solgt i USA siden 1985. Møbelgiganten tilbød endda alternativt at komme på besøg i hjemmene for at sikre sig, at kommoderne var tilstrækkeligt fastgjort i væggen.

Men den tilbagekaldelse kendte Craig og Joleen Dudek ikke til. Og det var familiens argument for at kræve en enorm erstatningssum, sagde parrets advokat.

»Hans tragiske død kunne helt sikkert være undgået. Det, som gør det her dødsfald så hjerteskærende, er, hvor ineffektiv IKEAs tilbagekaldelse var, når det handlede om at få de defekte og ustabile møbler ud af børnenes soveværelser.«

IKEA har tidligere betalt sammenlagt 333 millioner til forældre til tre børn, der har mistet livet, efter at kommoder faldt ned over dem.

»Intet forlig kan ændre de tragiske hændelser, men på familiens vegne er vi glade for, at sagsanlægget har fået en løsning,« udtaler IKEA i en meddelelse.

Familien Dudek vil donere knap syv millioner kroner af erstatningssummen til en forbrugerorganisation, der arbejder for børns sikkerhed.

Ifølge ulykkesstatistikker mister ét barn livet omtrent hver anden uge i ulykker, hvor møbler vælter, skriver CBS News.