Australsk TV-hold fik tæsk af amerikanske betjente på morgen-TV: Nu blander premierministeren sig

Flere journalister og pressefolk, som dækker protesterne i USA, fortæller, hvordan de er blevet overfaldet af politiet. På australsk morgen-TV kunne man for nylig se, hvordan kanalens korrespondent og kameramand blev angrebet af en betjent.

 
USA er i oprør efter George Floyds død under en anholdelse. Video: CNN/Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Ida Meesenburg Fold sammen
Læs mere

På direkte TV forsøgte den australske journalist Amelia Brace at beskrive de kaotiske scener, der udspillede sig på gaden foran Det Hvide Hus, hvor hun og hendes kameramand befandt sig.

Massevis af kampklædte betjente stod klar til at drive demonstranter, som ellers havde protesteret fredeligt, væk. Og så skete der noget, som har fanget selv den australske premierministers opmærksomhed:

En betjent trådte ind i billedet og slog en knyttet næve ind i kameraet, så forbindelsen til studiet i Sydney kortvarigt forsvandt. Lige inden kunne man høre Amelia Brace råbe:

»Vi er presse!«

I et videoklip fra en anden vinkel, som senere er blevet lagt på Twitter, kan man se, hvordan en anden politibetjent slår journalisten med en knippel, idet hun løber væk sammen med sin kameramand.

Som Berlingske tidligere har beskrevet, brugte betjentene mandag aften både tåregas og gummikugler til at fjerne en gruppe fredelige demonstranter fra området omkring Det Hvide Hus, så præsident Donald Trump kunne få taget et billede ved den kirke, St John's-kirken, de var samlet foran.

Det var på det tidspunkt, Amelia Brace var direkte igennem på australsk TV. Og hændelsen har nu fået Australiens premierminister, Scott Morrison, til at reagere. Han har både rakt ud til det australske TV-hold og tilbudt regeringens støtte, såfremt de ønsker at klage over hændelsen til politiet, og har bedt den australske ambassade i Washington, D.C. om at undersøge sagen.

Ifølge australske 7News har regeringen instrueret ambassaden om at lade de amerikanske myndigheder vide, at de er »stærkt bekymrede« over hændelsen.

Tidligere i liveudsendelsen forklarede Amelia Brace, at hendes kameramand allerede var blevet ramt af politiets gummikugler, og efter at være løbet fra politiet forklarede hun, at der var tåregas i luften, mens der atter blev skudt gummikugler mod demonstranterne.

»Som du kan se, er de ret voldelige, og de er ligeglade med, hvem de går efter lige nu,« siger hun tydeligt oprørt i videoen.

Hun og hendes kameramand er langtfra de eneste mediefolk, der er kommet til skade, mens de har dækket protesterne i USA. Det australske journalistforbund havde allerede inden da klaget til de amerikanske myndigheder over »systematiske« angreb på journalister under protesterne.

Præsident Trumps kritikere mener, at det er en direkte konsekvens af, at han ved flere lejligheder har kaldt medierne for »fjender af folket«, ligesom han den seneste uge har beskyldt såkaldte »Lamestream«-medier for at opildne til protester.

Andre erklærer sig enige med Max Fisher, journalist ved The New York Times, der skriver på Twitter, at volden mod journalister blot er en brøkdel af den vold, som betjentene er villige til at begå mod sorte amerikanere.

»Hvis politiet føler sig i sin gode ret til åbent at overfalde et TV-hold ved højlys dag, så forestil jer, hvad de er villige til at gøre mod folk, der ikke har et 3.000 dollar dyrt livefeedkamera,« skriver han på Twitter.

I Minneapolis er en journalist blevet skudt med gummikugler og har mistet synet på det ene øje, og i Seattle blev MSNBC-journalisten Jo Ling Kent ramt af en tåregaskanon, mens hun rapporterede live fra protesterne.

Fredag aften rettede en betjent sit våben mod Berlingskes egen USA-korrespondent, og natten til søndag blev to journalister fra nyhedsbureauet Reuters beskudt af politiet, mens de var på arbejde. De bar tydelige markeringer, der viste, at de var mediefolk.

Andre beretter på Twitter om, hvordan de er blevet overfaldet af politiet.

»Mistede mine briller, og min ankel gør meget ondt, efter at en New York-betjent slog mig i hovedet gentagne gange med sit skjold og skubbede mig til jorden. Jeg bevægede mig væk, som de bad om, med mine hænder i vejret. Mit pressekort, som New Yorks politi har udstedt til mig, var tydeligt synligt,« skriver Tyler Blint-Welsh fra The Wall Street Journal.

»I dag dækkede jeg protesterne,« skriver en anden journalist, Kristen Graham fra Philadelphia Inquirer:

»I aften blev jeg arresteret for at gå hen til min bil, efter at udgangsforbuddet trådte i kraft (selv om jeg som presse er undtaget fra udgangsforbuddet og bar mit pressekort, så det kunne ses tydeligt). Jeg er o.k.«

Mindst 5.600 demonstranter er blevet anholdt på tværs af USA, siden protesterne mod George Floyds død brød ud i sidste uge. Protesterne begyndte, efter at den 46-årige sorte amerikaner mistede livet 25. maj i Minneapolis i Minnesota. Han døde i politiets varetægt, mens en hvid betjent pressede sit knæ mod hans hals i otte minutter. Betjenten er siden blevet sigtet for uagtsomt manddrab.