Lørdag sigtede politiet i Minneapolis på to journalister og skød for rullende kamera

Flere journalister er ikke bare endt i krydsfeltet mellem demonstranter og politiet i forbindelse med urolighederne i USA, men direkte foran politiets sigtekorn. Natten til søndag blev to journalister fra Reuters beskudt med gummikugler i Minneapolis, mens andre er blevet anholdt og beskudt for rullende kamera.

Uroligheder er brudt ud i USA, efter en afroamerikansk mand mistede livet under en voldelig anholdelse i Minneapolis. I byen har der de seneste dage været optøjer, og i går blev to journalister beskudt af politiet, mens de var på arbejde, selvom de bar tydelige indikationer på at tilhøre pressen. Urolighederne har også udviklet sig til voldelige demonstrationer i andre storbyer, bl.a. Detroit. Fold sammen
Læs mere
Foto: Matthew Hatcher/AFP/Getty/Ritzau Scanpix

Racedebatten er eksploderet i USA, efter afroamerikanske George Floyd mandag mistede livet i Minneapolis under en voldelig anholdelse foretaget af en hvid politibetjent. Siden da har urolighederne udviklet sig til voldelige demonstrationer, hvor kampklædte betjente patruljerer gaderne, mens tåregassen hænger i luften.

En betjent rettede fredag aften sit våben mod Berlingskes korrespondent i USA, Michael Bjerre, fordi han i forbindelse med sin dækning af situationen ikke forlod området, hvor optøjerne fandt sted, hurtigt nok, efter nattens udgangsforbud trådte i kraft klokken 20 lokal tid.

Heldigvis skete der intet, men dagen efter gik det galt i Minneapolis.

Natten til søndag blev to journalister fra nyhedsbureauet Reuters beskudt af politiet, mens de var på arbejde. De bar tydelige indikationer på at tilhøre pressen, da begge bar pressekort, mens den ene også bar en skudsikker vest, hvor der stod »presse« henover, mens den anden bar det kamera, de filmede med.

»En politibetjent, som jeg filmer, vender sig rundt og peger sin gummikugle-riffel lige mod mig,« fortæller kameramanden Julio-Cesar Chavez.

Kort efter blev Julio-Cesar Chavez og Reuters sikkerhedsrådgiver, Rodney Seward, ramt af adskillige skud, da de forsøgte at søge tilflugt ved en nærliggende tankstation. Julio-Cesar Chavez filmede, mens de løb, og på filmen kan man ifølge Reuters høre adskillige skud blive affyret, mens man også kan høre Rodney Seward råbe, at han er blevet skudt i ansigtet.

Rodney Seward var også blevet ramt flere gange på sine arme, og det samme var Julio-Cesar Chavez, der også var blevet ramt af en gummikugle i nakken.

Anholdt for rullende kamera

Der demonstreres også i en række andre storbyer i USA.

Herfra er der også meldinger om, at journalister er blevet angrebet af politiet. Fredag blev Omar Jimenez, journalist hos CNN, anholdt for rullende kamera, da politiet pågreb ham, mens han var ved at sende. Resten af teamet fra CNN blev derefter også tilbageholdt af politiet, inden de fik lov til at gå igen en time senere.

I Louisville blev Kaitlin Rust, journalist hos NBC, beskudt af politiet, mens hun var på live. Da værten spurgte hende, hvem politiet sigtede på, lød svaret fra Kaitlin Rust, at de sigtede direkte på journalisterne.

Ifølge The New York Times har Organisationen Reporters Committee for Freedom of the Press registreret adskillige indrapporteringer fra journalister, der er blevet forhindret i at gøre deres arbejde i forbindelse med demonstrationerne.

Politiet er til stede i flere storbyer i USA. Flere steder har journalister været i konflikt med politiet, mens de var på arbejde. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALEX WONG/AFP/Getty/Ritzau Scanpix.