Antallet af indlagte stiger i Sverige. Hurtigt. Alligevel er denne overlæge optimistisk

Der er 200 flere indlagte i Stockholm i denne uge, end der var ugen forinden. Og snart begynder julen, hvor flere formentlig vil samles. Men der er alligevel grund til optimisme – hvis man kigger på smittetallet.

 
Sveriges statsminister, Stefan Löfven, lagde i sin tale vægt på, hvor alvorlig en situation landet står i. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne Fold sammen
Læs mere

De seneste ugers massive stigning i antallet af nye smittede i Sverige har hurtigt fået landets socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, til at indføre hårde coronarestriktioner.

Men det har endnu ikke bremset antallet af nye indlæggelser på landets sygehuse, skriver SVT.

Ifølge Folkhälsomyndigheten, den svenske pendant til Sundhedsstyrelsen, var 1.627 personer indlagt på landets sygehuse med covid-19 mandag. Til sammenligning var der i forårets værste uger af pandemien indlagt omkring 2.300 personer på sygehusene.

Også antallet af coronapatienter på landets intensivafdelinger er støt stigende. Lige nu er 176 personer indlagt på intensiv.

Ligesom i foråret synes coronapandemiens anden bølge også at være koncentreret om Stockholm. Her er 735 patienter indlagt med covid-19 på akutsygehusene, og 58 af dem er indlagt på intensiv, fortæller overlæge i region Stockholm Johan Bratt til SVTs »Aktuellt«.

Det er en stigning på knap 200 nye patienter i løbet af den seneste uge. Og det er væsentligt flere, end Johan Bratt havde forventet, fortæller han til SVT.

»Vi havde ikke regnet med så høj en pukkel, som det lader til, at vi får nu,« siger han.

Forsigtig optimisme

Alligevel er der grund til forsigtig optimisme, mener han. Selv om antallet af nye indlæggelser stadig vokser, er smittetallet lige så stille begyndt at flade ud de seneste to uger, vurderer han.

»Det betyder, at vi om 10-14 dage burde nå et plateau, når det gælder sundhedsvæsnet,« siger han.

Det er blandt andet i Jönköping, Örebro og Uppsala, at smittespredningen nu begynder at flade ud, skriver SVT. I Uppsala skyldes det formentlig, at myndighederne allerede for en måned siden indførte skrappe restriktioner mod coronapandemien.

Men der er fortsat hårdt tryk på Akademiska Sjukhuset i Uppsala, og på infektionsklinikken er der stort set kun covid-19-patienter indlagt, fortæller en af hospitalets sygeplejersker, Kajsa Lutti, til SVT.

Derfor er hun heller ikke lige så optimistisk, som Johan Bratt er.

»Jeg er meget urolig og bekymrer mig for, hvordan julen og julehandlen kommer til at påvirke os her,« siger hun til SVT.

»Personalet er trætte og nedslidte efter foråret. Det var jo en virkelig hård periode, og vi har ikke haft tid til at komme os over det,« fortæller hun.