Anders Breivik får tre timer til at tale for prøveløsladelse

Nordmanden Anders Breivik, der i 2011 dræbte 77 mennesker, vil prøveløslades. Tirsdag begynder retssag.

Anders Behring Breivik har anmodet om at blive prøveløsladt. Han blev for ti år siden idømt forvaring i 21 år, efter at han havde dræbt 77 mennesker i angreb i Oslo og på øen Utøya i juli 2011. Gymnastiksalen i det fængsel i Skien, hvor Breivik afsoner, bliver brugt som retslokale. Sagen ventes afsluttet på torsdag. Ole Berg-Rusten/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er den norske massemorder Anders Behring Breivik stadig så farlig, at samfundet skal beskyttes mod ham ved at holde ham indespærret i et fængsel?

Det spørgsmål skal en domstol i Norge tage stilling til, efter at Breivik har anmodet om at blive prøveløsladt.

»Det er det, hele sagen drejer sig om,« siger Breiviks advokat Øystein Storrvik, som ikke ønsker at udtale sig om det centrale spørgsmål, inden sagen begynder tirsdag.

»Jeg kommer først og fremmest til at koncentrere mig om, at afsoningen har været uændret for Breivik. Uanset hvor grusomme ting man har gjort, så skal der være elementer af fremskridt i afsoningen. De er for Breivik helt fraværende,« siger Øystein Storrvik.

I juli 2011 gennemførte Breivik et angreb på øen Utøya og ved regeringskvarteret i Oslo. I alt 77 mennesker mistede livet.

Året efter blev den nu 42-årige Breivik idømt forvaring i 21 år. De norske regler siger, at man kan anmode om prøveløsladelse efter afsoning i ti år.

I sommer blev Breiviks begæring afvist af anklagemyndigheden.

Derefter blev Breiviks krav sendt videre til retssystemet, og tirsdag indleder Telemark Tingrett retsbehandlingen af spørgsmålet.

Domstolen ventes at træffe afgørelse torsdag efter at have fået belyst, om vilkårene for en prøveløsladelse er opfyldt.

Retten i Telemark dækker geografisk blandt andet Skien, og det er netop i et fængsel i denne by, at massemorderen i en specialbygget afdeling afsoner som eneste indsatte.

Den sikkerhedsansvarlige psykiater i fængslet, Randi Rosenqvist, har tidligere oplyst, at hun skal afgive vidneforklaring i retten.

»Jeg skal redegøre for den psykologiske udvikling, Breivik har gennemgået i den tid, han har siddet i forvaring,« siger hun.

Psykiateren har skrevet flere risikovurderinger om Breivik og har ved flere tidligere lejligheder advaret mod at stole på udsagn fra ham.

Selv har Breivik erklæret, at han ikke længere er militant, og at han afstår fra brug af vold. Imidlertid har han flere gange benyttet sig af højreekstreme hilsner.

Tidligere har statsadvokat Hulda Karlsdottir oplyst, at anklagemyndigheden vil modsætte sig en prøveløsladelse.

Breivik får selv mulighed for at tale sin sag tirsdag. Retten har afsat cirka tre timer til at høre hans forklaring.

»Jeg vil ikke foregribe hans udsagn. Det må komme frem i retten,« siger Øystein Storrvik.

Advokaten oplyser, at Breivik nøje har planlagt, hvordan han skulle bruge sin taletid.

/ritzau/NTB