Amerikanske protester mod politivold spreder sig: I Louisville er syv blevet skudt

Syv personer er ramt af skud, efter at voldelige demonstrationer natten til fredag brød ud i Louisville i den amerikanske stat Kentucky. Demonstranterne protesterer mod politivold.

Flere steder i USA har en 46-årig sort mands død endnu en gang antændt rasende demonstrationer mod politiet. Her et billede fra New York City. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHANNES EISELE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det begyndte fredeligt, da hundredvis af demonstranter samledes i gaderne torsdag i Louisville i Kentucky. De marcherede i gaderne for at protestere mod politivold mod sorte amerikanere, efter at en 26-årig sort kvinde tidligere på foråret blev skudt af politiet.

Men efterhånden som aftenen skred frem, begyndte urolighederne. Inden natten begyndte, var syv civile personer blevet skudt, og én af dem er nu i kritisk tilstand, oplyser politiet til NBC News.

Det er uklart, hvem de er blevet skudt af, men politiet oplyser, at ingen betjente var involveret i skyderierne. På Twitter er der imidlertid videoer, der hævder at vise det modsatte: at det netop var politiet, som åbnede ild.

Demonstranterne er gået i gaderne for at protestere mod drabet på Breonna Taylor, som den 26-årige kvinde hed. Hun døde, da politiet dukkede op ved hendes lejlighed i marts, mens hun var alene hjemme med sin kæreste.

Parret troede angiveligt, at nogen forsøgte at bryde ind i lejligheden, da de hørte rumsteren ved døren. Breonna Taylors kæreste ringede derfor til politiet for at få hjælp, og så affyrede han skud mod dem, der forsøgte at komme ind.

Det viste sig imidlertid at være betjente. Og de besvarede ilden med otte kugler, som dræbte Breonna Taylor. Hverken hun eller hendes kæreste havde en kendt fortid med stoffer eller kriminalitet, og der blev heller ingen stoffer fundet i lejligheden efterfølgende.

Det har fået FBI til at efterforske sagen. Men det er ikke nok til at dulme demonstranternes vrede.

Byens borgmester har på Twitter delt en video, som angiveligt kommer fra Breonna Taylors egen familie. I videoen opfordrer en kvinde demonstranterne til at gå hjem.

»Louisville, tak, fordi I har sagt Breonnas navn i aften,« siger kvinden i videoen.

»Vi har ikke tænkt os at stoppe, før vi får retfærdighed. Men vi bør stoppe for i aften, inden folk kommer til skade. Vær venlig at gå hjem, gå i sikkerhed, og vær klar til at kæmpe videre.«

Deres protester udspiller sig sideløbende med voldelige demonstrationer i Minneapolis, hvor gaderne i de seneste tre dage har været fyldt med demonstranter, efter at en sort, ubevæbnet mand ved navn George Floyd er død i politiets varetægt.

Det sker, ikke længe efter at en sort mand ved navn Ahmaud Arbery blev skudt ned og dræbt under en løbetur i delstaten Georgia i februar.

Også i New York, Denver og Albuquerque har demonstranter indtaget gaderne torsdag for at protestere mod politivold. Ifølge The New York Times blev 40 demonstranter anholdt i New York. I Denver blev byen lukket ned, efter at der blev affyret skud tæt ved protesterne, og en bilist forsøgte at køre en demonstrant ned.