Amerikansk avis: Sveriges store coronaeksperiment er floppet

The Washington Post har set nærmere på Sveriges håndtering af coronapandemien og fælder nu en klar dom over forårets strategi: Den virkede ikke.

 
Antallet af nye coronasmittede i Danmark er fortsat højt. Forsamlingsforbuddet på ti personer er forlænget til 13. december. Få overblikket over seneste nyt om situationen her. Video: Ida Marie Odgaard, Henning Bagger/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne, Mathilde Geertsen Fold sammen
Læs mere

Verden kan lære meget af Sveriges coronastrategi, og den vigtigste lektie er denne:

»Lad være med at prøve det af, hvis du vil redde liv.«

Sådan opsummeres det i en leder i den amerikanske avis The Washington Post, som i overskriften erklærer, at »Sveriges eksperiment er floppet«.

Mens store dele af verden i foråret lukkede ned, holdt Sverige både skoler, caféer og restauranter åbne, mens svenskere blev anbefalet at begrænse social kontakt og arbejde hjemmefra så vidt muligt.

Strategien fik blandt andre USAs præsidents, Donald Trumps, opmærksomhed, og i august anbefalede hans daværende toprådgiver, Scott Atlas, at man kopierede denne med det formål at opbygge flokimmunitet i USA.

Men, skriver The Washington Post, »nu står Sverige midt i en ny bølge af smittede og stigende dødsfald« og har derfor måttet skifte kurs. Den socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, har indført hårde restriktioner og forsamlingsforbud og har opfordret svenskerne til at aflyse aftaler.

Sverige har nu 48,9 bekræftede smittetilfælde pr. 100.000 indbyggere, skriver The Washington Post, som ikke tøver med at sammenligne Sveriges coronaepidemi med situationen i Danmark, Norge og Finland:

Der er 21,7 smittede pr. 100.000 indbyggere i Danmark, 8,2 i Norge og 7,7 i Finland, skriver avisen:

»Sverige har i gennemsnit 42,6 dødsfald om dagen sammenlignet med 6,9 i Danmark, 3 i Norge og 2,1 i Finland. Sveriges totale dødstal på 6.798 dødsfald, hovedsageligt blandt ældre, får det samlede dødstal for de øvrige nordiske nationer til at tage sig småt ud.«

The Washington Post bemærker også, at svenskerne, som i foråret var meget villige til at følge regeringens anbefalinger, nu lader til at have mistet tilliden til, at myndighederne har styr på virussen.

En nylig meningsmåling fra DN/Ipsos viser, at 82 procent af de adspurgte svenskere er »lidt bekymrede« eller »meget bekymrede« over, om sundhedsvæsenet nu også kan holde til de kommende måneders udfordringer med virussen.

»Indtil en vaccine er klar, vil virussen springe fra person til person i tæt kontakt med hinanden. Den mest effektive måde at stoppe den på er helt at undgå denne kontakt,« konkluderer The Washington Post.