Amerikanere tager sig til hovedet over Trumps aflyste Danmark-tur: »Det får os til at se dumme ud«

USAs præsident Donald Trump har afllyst sit besøg til Danmark, som skulle finde sted 2.-3. september med den begrundelse, at statsminister Mette Frederiksen (S) har afvist at sælge Grønland til ham.

»Det her er en absurditet. Det er latterligt. Og det får os til at se dumme ud som nation.« Såden lyder reaktionen fra den demokratiske præsidentkandidat Cory booker ovenpå Trumps aflysning af et statsbesøg i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHIP SOMODEVILLA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er absurd, latterligt og overhovedet ikke sjovt.

Sådan lyder nogle af de amerikanske reaktioner på Donald Trumps nu aflyste tur til Danmark. Natten til onsdag dansk tid meddelte præsident Trump på Twitter, at han ikke kommer til Danmark alligevel 2.-3. september. Det skyldes, at Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) har afvist at sælge ham Grønland - som hun i øvrigt har understreget slet ikke er hendes at sælge.

»Det her ikke sjovt længere. Danske tropper kæmpede side om side med USA i Afghanistan og Irak. 50 danskere døde,« skriver EU-ekspert Thomas Wright fra Brookings Institution Thomas Wright på Twitter efter Trumps aflysning:

»Præsident vanærer den alliance og deres ofre. På samme dag, som han forsøgte at berolige Putin ved at støtte hans tilbagevenden til G8,« skriver han.

Tidligere tirsdag opfordrede Trump til at lukke Rusland ind i G7-alliancen, som denne weekend afholder deres årlige møde i Frankrig.

Journalist og forfatter Mark Jacob, som tidligere har været redaktør for avisen Chicago Tribune, skriver vantro på Twitter:

»Så Trump aflyser et møde med Danmarks statsminister, fordi hun ikke vil sælge ham Grønland? Virkelig? Den mest magtfulde nation i verden styres af en idiot.«

Maggie Haberman, der som journalist ved The New York Times særligt dækker Trump og hans regering, giver udtryk for, at hun ikke tror på Trumps forklaring om, at det skulle være Mette Frederiksens manglende vilje til at sælge Grønland, der nu har fået Trump til at aflyse sin tur til Danmark.

»Ubesvaret spørgsmål: Hvad er den virkelige grund til, at Trump ikke vil Danmark, som han nu forklarer med hele denne Grønlands-ting?«

Også fra Demokraterne har der lydt forvirring. Da Cory Booker, senator og en af flere håbefulde, Demokratiske præsidentkandidater, blev udspurgt om Trumps beslutning, mens han var igennem på CNN, forklarede han, at beslutningen var »latterlig« og fik USA til at »se dum ud som nation«.

Men han mistænker også Trump for at bruge sagen til at distrahere amerikanerne fra andre affærer i USA. Det gælder for eksempel masseskyderier, siger han.

»Det her er en absurditet. Det er latterligt. Og det får os til at se dumme ud som nation. Men vi har virkelige problemer, som vi burde tage os af, og han (Trump, red) er en mester i at distrahere.«

Søndag udtalte præsident Trump, at USA har en “strategisk interesse” i at købe Grønland - særligt på grund af øens beliggenhed i Arktis og forekomsten af naturressourcer.

»Det er noget, vi har talt om. Danmark ejer det principielt. Vi er allierede med Danmark, og vi beskytter Danmark, så idéen blev drøftet, og jeg synes bestemt, at det strategisk lyder spændende,« sagde præsidenten, der også kaldte købet for »en stor ejendomshandel.«

Det fik prompte statsminister Mette Frederiksen, som på det tidspunkt var på besøg i Grønland, til at afvise idéen, som hun kaldte for en »absurd diskussion«:

»Grønland er ikke til salg. Grønland er ikke dansk. Grønland er grønlandsk. Jeg håber vedholdende, at det ikke er noget, der er alvorlig ment,« sagde hun ifølge RItzau.

Også Grønlands landsstyreformand Kim Kielsen afviste i sidste uge, at Grønland er eller kunne komme til at være til salg. Til gengæld har det fra Grønlands udenrigsministerium og Danmarks udenrigsminister Jeppe Kofod (S) tidligere lydt, at Grønland er åben for mere handel med USA.

Jasmin Mujanovic, der er forfatter og politisk ekspert, tror ikke, at Trumps interesse for Grønland var en en-gangs-opvisning. Han tror derimod, at der i de kommende år vil komme en del flere samtaler om, hvordan territorier i Norden skal forvaltes.

»Canada, som længe har bekymret sig over udenlandsk interesse for deres territorier og fremkomsten af nye søruter i Arktis, bør være opmærksomme på denne Grønlands-episode. Uanset hvor latterligt, det virker, så er vi vidner til en af de første konflikter om Norden i klimaforandringernes æra,« skriver Mujanovic.