Al-Baghdadi døde »som en hund«: Nu har Islamisk Stat udnævnt sin næste leder

Islamisk Stat har udnævnt en ny leder og truer nu med at stå på tærsklen af Europa. Men drabet på al-Baghdadi har svækket Islamisk Stat, som stadig er så godt som nedkæmpet i Syrien og Irak.

IS-leder Abu Bakr al-Baghdadis (billedet) afløser hedder Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Department of Defense/Reuters/Ritzau Scanpix

Det er mindre end en uge siden, at præsident Trump annoncerede Abu Bakr al-Baghdadis død. Den brutale og længe eftersøgte IS-leder havde slået sig selv ihjel med en selvmordsvest i en tunnel, mens amerikanske styrker jagtede ham og bombede det hus, han havde opholdt sig i.

Men nu har Islamisk Stat udnævnt en ny leder på den post, som al-Baghdadi har efterladt sig. Hans afløser hedder Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi, skriver The Washington Post.

»Lad være med at glæde jer over at have dræbt Sheikh al-Baghdadi, Amerika,« lød det fra en talsmand på en optagelse, som Islamisk Stat sendte ud torsdag.

»Forstår I ikke, at Islamisk Stat i dag står på tærsklen til Europa og Centralafrika? Nej, vi vokser og varer ved.«

Al-Baghdadis død er et hårdt slag mod Islamisk Stat, som i de seneste år har lidt store nederlag i Syrien og Irak, hvor terrorgruppen i dag er så godt som nedkæmpet. Præsident Trump har brystet sig af den sejr, det var at få ram på IS-lederen, som i årevis har gemt sig for amerikanerne.

IS-talsmand om Donald Trump

»Jeres skæbne styres af et gammelt fjols, som går i seng med én holdning og vågner næste dag med en anden.«


»Klynkende og grædende« i en tunnel døde han »som en hund«, mens amerikanske specialstyrker jagede ham, har præsident Trump malende fortalt. Og Islamisk Stat har da også hårde ord tilovers for den amerikanske præsident og amerikanerne:

»Kan I ikke se, at I er blevet til grin?« spørger IS-talsmanden på optagelsen: »Jeres skæbne styres af et gammelt fjols, som går i seng med én holdning og vågner næste dag med en anden.«

Terrorleder valgt på IS-rådsmøde

Den nye leder af Islamisk Stat er blevet valgt af terrorgruppens såkaldte konsultationsråd, skriver The Washington Post, efter at IS har bekræftet al-Baghdadis død. I optagelsen, som Islamisk Stat sendte ud på sociale medier, giver terrorgruppen ingen yderligere oplysninger om den nye leder.

Men ifølge antiterroreksperter, som The Washington Post har talt med, er navnet formentlig et pseudonym, som først er blevet givet til al-Baghdadis efterfølger, da han blev udnævnt som ny leder.

Navnet »Hashimi« betyder, at han betegnes som efterkommer af Banu Hashim-klanen, som hører under den gamle Quraysh-stamme – den samme stamme, som profeten Muhammed tilhørte. Islamisk Stat beskriver desuden den nye leder som en lærd.

Det blev også sagt om al-Baghdadi, at han var efterkommer af Banu Hashim-klanen, og han blev ligeledes anset for at være en islamisk lærd, fordi han havde læst islamisk ret på Bagdads universitet og tjent som imam. Det var nogle af grundene til, at han blev set som værdig til posten som »kalif« af Islamisk Stats selverklærede kalifat – som, da det var størst, spredte sig over et areal på størrelse med Storbritannien på tværs af Syrien og Irak.

»Vi kan se, at gruppen igen understreger de lærde egenskaber,« siger Cole Bunzel, der er forsker ved Hoover Institute, til The Washington Post om udnævnelsen af den nye leder.