Afsløring kort før østtysk valg: AfD-leder deltog i nynazistisk march

Søndag er der delstatsvalg i de to østtyske delstater Brandenburg og Sachsen. Lederen af det højreorienterede AfD i Brandenburg er få dage før valget blev ramt af en gammel sag, idet han i 2007 deltog i en nynazistisk march i Athen.

Søndag er der valg i to østtyske delstater, Brandenburg og Sachsen. Lige før valget er der opstået betydelig debat om, hvor højreorienteret AfD-lederen i Brandenburg, Andreas Kalbitz, og selve partiet Alternative für Deutschland egentlig er. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alexander Becher/EPA/Ritzau Scanpix

ATH 019/07. Sådan hedder et dokument, der har skabt furore i slutspurten af de to østtyske delstatsvalg i Brandenburg og Sachsen.

Under hele valgkampen har partiet Alternative für Deutschland, AfD, stået til stor fremgang, og flere gange også spået til at blive det største parti. I begge delstater har spørgsmålet om, hvor højreorienteret AfD egentlig er, fyldt meget. Det skyldes ikke mindst, at AfD i Østtyskland er tæt på partiets højrefløj, Flügel.

I slutspurten af valgkampen bragte nyhedsmagasinet Der Spiegel i fredags nyheden om, at AfDs leder i Brandenburg, Andreas Kalbitz, i 2007 deltog i en opsigtsvækkende demonstration, der fandt sted i den græske hovedstad, Athen.

På Hotel Solomou i Athen hængte en tysk gruppe et hagekorsflag op på balkonen. I løbet af natten blev der i protest kastet molotovcocktails ind i hotellets reception, hvorefter politiet og den tyske ambassade blev trukket ind i sagen.

Gruppen, der bestod af 14 tyskere, var rejst til Athen for at deltage i en march organiseret af det nationalistiske parti, Gyldent Daggry. En af tyskerne var den daværende leder af det tyske nationale parti, NPD, Udo Voigt, mens en anden var Andreas Kalbitz, AfDs nuværende spidskandidat i delstaten Brandenburg.

Dette fremgår af dokumentet ATH 019/07, som er udarbejdet af det tyske forbundskriminalpoliti, BKA, og som Der Spiegel altså ligger inde med.

Over for Der Spiegel bekræfter Andreas Kalbitz, der er født og opvokset i Bayern, at han »for 12 år siden var i Athen«. Han understreger dog også, at demonstrationen ikke styrkede hans interesse eller støtte til de personer og grupper, der deltog.

Nynazistisk sommerlejr

Andreas Kalbitz er i forvejen i mediernes søgelys. I den sidste uge af valgkampen er det ligeledes kommet frem, at han flere gange har deltaget i sommerlejre organiseret af Heimattreue Deutschen Jugend, HDJ.

Ifølge specialister i højreekstremisme er HDJ en af de mest højreorienterede nynazistiske ungdomsorganisationer, der dyrker racelære og hylder Adolf Hitler. Frem til afsløringen fra to tyske medier havde Andreas Kalbitz insisteret på, at han kun kortvarigt havde besøgt en sommerlejr.

AfD betragter afsløringerne som et forsøg fra medierne på at påvirke valgkampen. AfDs politiske modstanderne har brugt sagerne til at advare vælgerne om at stemme på partiet.

Die Linkes spidskandidat, Sebastian Walter, offentliggjorde torsdag en video på Twitter, hvori han fremfører, at »Tyskland ikke længere er sikkert, og at dette skyldes AfD«.

I filmen henviser han til det nylige drab på regeringspræsidenten i Hessen, Walter Lübcke, »som var en fjende af AfD«. Han betegner også Andreas Kalbitz som en »bayersk nynazist«.

Andreas Kalbitz' advokat har forgæves forlangt, at videoen bliver fjernet.

I begge delstater kæmper AfD for at blive det største parti. I den seneste måling i Brandenburg ligger AfD næsten lige med SPD, der har regeret delstaten siden 1990.

I Sachsen er CDU i slutspurten rykket fra AfD og står til 32 procent af stemmerne mod AfDs 24,5 procent. I Sachsen er det CDU, der siden genforeningen har siddet på regeringsmagten.

I begge delstater oplever De Grønne som en slags modpol til AfD stor fremgang. En tredjedel af vælgerne har dog ikke taget stilling før valget søndag.

Ministerpræsidenten i Sachsen Michael Kretschmer, CDU, står efter en stærk slutspurt til at blive største parti ved delstatsvalget i Sachsen. En tredjedel af vælgerne har imidlertid endnu ikke taget stilling. Det gælder også i Brandenburg. Hvis AfD bliver større end CDU ved et af valgene, vil det også udløse betydelig debat om den nye CDU formand, Annegret Kramp-Karrenbauers fremtid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hannibal Hanschke / Reuters / scanpix.

Er hun nu også den rette leder?

De to delstatsvalg ses som en strømpil på, hvor store forskelle der fortsat er på øst og vest i 30-året for Berlinmurens valg.

Dertil kommer, at valget kan få konsekvenser på forbundsplan, idet stor tilbagegang til CDU kan styrke diskussionen om, hvorvidt Annegret Kramp-Karrenbauer er den rette person til på sigt at afløse Angela Merkel.

Hos SPD falder valgene sammen med den kommende afstemning om, hvem der skal være formand for partiet.

De første prognoser ventes søndag klokken 18. Ingen af de øvrige partier ønsker at indgå i koalition med AfD.

Lykke Friis er Berlingskes korrespondent i Tyskland