10.000 mennesker kan være smittet i Storbritannien: Men Boris Johnson vil ikke lukke skolerne – endnu

På et pressemøde torsdag annoncerede briternes konservative premierminister, at myndighederne nu skifter gear i bekæmpelsen af coronavirus. Men han vil ikke iværksætte samme tiltag som i nabolandene.

Boris Johnson forklarede på et pressemøde torsdag, at de britiske myndigheder nu ville skifte bekæmpelsesstrategi, så smitten fra coronavirus kan forsinkes. Han forventer dog stadig, at det kan blive værre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Facundo Arrizabalaga/EPA/Ritzau Scanpix

Mens 590 personer er blevet smittet med coronavirus i Storbritannien, advarede den britiske premierminister, Boris Johnson, torsdag om, at det kan blive langt værre.

»Virussen kommer til at sprede sig endnu mere, og jeg må være ærlig over for den britiske befolkning: Mange flere familier kommer til at miste deres kære før tid,« sagde han på pressemødet ifølge The Independent.

Faktisk kan det allerede være værre, end briterne er klar over, forklarede en regeringstalsmand på pressemødet torsdag: I virkeligheden kan et sted mellem 5.000 og 10.000 personer være smittet.

Otte personer er indtil nu døde af coronavirus i landet, og 20 personer er indlagt på landets intensivafdelinger, skriver The Guardian.

Derfor skifter de britiske myndigheder nu gear i bekæmpelsen af coronavirus. De går fra en såkaldt inddæmningsstrategi til en afbødningsstrategi – sådan som det også er tilfældet i flere andre lande, heriblandt Danmark.

Men Boris Johnson vil ikke lukke de britiske skoler ned. Og han vil heller ikke forbyde store forsamlinger. Hen over weekenden er der planlagt flere Premier League-kampe med tilskuere på tribunerne – selv om Arsenals manager, Mikel Arteta, og Chelsea-spilleren Callum Hudson-Odoi er testet positiv for virussen. Samtlige Arsenal-spillere er dog sendt i karantæne, og holdets udekamp mod Brighton er udsat.

Imens har Skotland annonceret et forbud mod forsamlinger på over 500 mennesker og sammen med Irland annonceret, at skoler og universiteter kommer til at lukke, ligesom det er tilfældet i flere andre europæiske lande – heriblandt Danmark, Norge og Italien.

Så vidtgående er Boris Johnsons afbødningsstrategi endnu ikke. Han annoncerede på pressemødet, at folk over 70 år ikke burde tage på krydstogt, og at skoler bør holde sig fra studieture til udlandet, skriver The Guardian.

Oplever man influenza- eller forkølelseslignende symptomer, for eksempel hoste, bør man gå i en uges karantæne, lød det på pressemødet. Også hvis man ikke har feber. Går man i karantæne, skal man undlade at ringe til lægen, medmindre man får det værre.

De fleste kommer til at få meget milde symptomer og blive raske igen uden at vide, om det er overhovedet er coronavirussen, de har haft, forklarede Boris Johnson.

Da den konservative premierminister blev spurgt, hvorfor han ikke tog strengere metoder i brug – sådan som eksempelvis Danmark og Italien har gjort – forklarede han, at »den farligste periode stadig er nogle uger væk, alt efter hvor hurtigt det spreder sig«.

Men forbud mod store forsamlinger og fodboldturneringer kan stadig nå at komme, uddybede han. Han »holder det bare oppe i ærmet«. Når antallet af coronaviruspatienter begynder at stige mere dramatisk, forventer Boris Johnson at lancere nye afbødningstiltag.

Det kan blandt andet føre til, at behandlingsgarantien sættes ud af kraft på de britiske hospitaler, så ikkeakutte operationer kan aflyses for at gøre plads til patienter, der er smittet med coronavirus.

På pressemødet forklarede Chris Whitty, direktør ved det britiske sundhedsvæsen, at det værst tænkelige – og mest spekulative – scenarie er, at coronavirussen spreder sig til 80 procent af landets befolkning. Med en dødelighedsrate på omtrent én procent vil det føre til 500.000 dødsfald.