I årtier har de officielle kostråd givet danskerne gode anbefalinger til, hvordan man kan leve sundere.

Men nu er det ikke alene sundhed, der præger de velkendte kostråd. Også klimaet afspejler sig i de nye anbefalinger for en sundere kost, som Fødevareministeriet lancerede torsdag.

Og det glæder fødevareminister Rasmus Prehn (S), som kalder symbiosen mellem kost og klima for en win-win-situation for sundheden.

»Det gode er, at hvis man spiser en kost, der er god for klimaet, er den faktisk også rigtig, rigtig god for vores sundhed. Det er win-win, og vi tror, det vil falde rigtig godt i danskernes smag,« siger ministeren til Ritzau.

Helt konkret byder de klimavenlige kostråd blandt andet på en klar anbefaling om at skære ned på ens indtag af kød, hvilket er en af de helt store ændringer fra tidligere.

Mindre kød på tallerkenen

De hidtidige kostråd fra 2013 har lydt, at en voksen højst bør spise 500 gram rødt kød om ugen og begrænse indtaget af forarbejdet kød. Det er nu ændret til 350 gram kød i alt om ugen. Herunder for eksempel også hvidt kød fra kylling.

Den ændrede mængde af kød i anbefalingerne kommer på baggrund af Fødevareministeriets anbefalinger fra Fødevareinstituttet ved DTU, som står bag en undersøgelse, der ligger til grund for de nye kostråd.

»Cirka 350 gram kød om ugen er en passende mængde i en planterig, sund og varieret kost, hvor der på den ene side tages hensyn til sundheden og klimaet i form af en begrænset mængde kød. På den anden side tages hensyn til danske madvaner, hvor kød typisk er en del af vores kost, og hvor kød bidrager med vigtige næringsstoffer,« skriver Anne Pøhl Enevoldsen, enhedschef for Bæredygtig mad og sundhed hos Fødevareministeriet, i en e-mail til Berlingske om grundlaget bag anbefalingen.

Hvorfor har I valgt at prioritere klima i de nye kostråd netop nu?

»At passe godt på klimaet er en fælles opgave. Danskernes fødevareforbrug bidrager med cirka 20-25 procent af den samlede klimabelastning pr. person, og det er derfor oplagt også at kigge på vores kostvaner som led i at reducere klimabelastning. Ved at skære ned på kødet og spise mere fra planteriget kan vi reducere belastningen med 20-35 procent,« skriver Anne Pøhl Enevoldsen.

I de nye anbefalinger fremgår det også, at man bør reducere ens forbrug og indtag af mælk. Hidtil har anbefalingen været på 250-500 milliliter mælk om dagen, hvor den nu lyder på 250 milliliter mælk om dagen. Dertil anbefales det, at man indtager 20 gram ost eller 100 milliliter mælk dagligt.

Grunden til, at det fortsat er en anbefaling at drikke mælk hver dag, er, at mælk kan være en god kilde til calcium.

Det forklarer Ellen Trolle, seniorforsker ved Fødevareinstituttet ved DTU og en af forfatterne bag undersøgelsen, der ligger til grund for de nye kostråd, til DR.

»Det er især mineralet calcium, som er vigtigt for knoglerne, du får i mælk. Det får man også fra andre fødevarer, der er anbefalet i kostrådene. Mælk er med, så man kan få calcium i tilstrækkelig mængde samtidig med, at der kommer andre gode næringsstoffer fra mælkeprodukter i kosten,« siger Ellen Trolle.

Ifølge kostrådene skal børn også have 250 milliliter mælk om dagen, da calcium er et vigtigt næringsstof i voksealderen.

Mere plantebaseret kost

Ifølge en kostundersøgelse fra DTU spiste voksne danskere i årene 2011-2013 i gennemsnit cirka 150 gram kød om dagen. Det svarer til 1.050 gram kød om ugen, hvilket i høj grad overgår anbefalingerne fra både de tidligere og nye kostråd.

Dertil viser tal fra DTU, at vi i gennemsnit spiser omkring 200 gram grøntsager om dagen. Således følger vi altså ikke anbefalingen om 300 gram, som ellers har været anbefalingen i knap to årtier.

Det har ellers siden 00erne været en klar anbefaling, at man fik »seks om dagen« – altså indtog 600 gram frugt og grønt dagligt – og gerne cirka halvt af hver.

Sådan lyder anbefalingen stadig og særligt som et led i et klimavenligt madforbrug, hvor kødindtaget holdes på et minimum, forklarer Anne Pøhl Enevoldsen.

»Det batter i klimaregnskabet at skære ned på den totale mængde af kød. Vi har slet ikke behov for at spise de mængder, vi spiser i dag. Det vil være godt for både vores sundhed og klimaet at erstatte en del af kødet med for eksempel grøntsager, bælgfrugter og fuldkorn,« skriver hun og understreger, at det anbefales af skære ned på alt slags kød:

»Kylling og gris er i forhold til klimaet et bedre valg end oksekød. Men af hensyn til vores sundhed skal vi begrænse vores indtag af kød fra alle slags firbenede dyr – herunder også gris.«

I de nye anbefalinger lægger man endvidere vægt på, at man bør sørge for at få mørkegrønne og røde og/eller orange grøntsager i kosten, da det især er disse, som indeholder gode næringsstoffer. De mørkegrønne kan eksempelvis være broccoli og spinat, hvor de røde/orange kan være gulerødder og tomat.

Anbefalingen lyder dertil, at man skal sørge for at spise varieret for at sikre indtaget af vigtige næringsstoffer.

Mandag den 8. februar er det tilføjet, at myndighederne anbefaler, at borgerne indtager 20 gram ost eller 100 milliliter mælk dagligt.

Sådan lyder de nye kostråd. Kilde: Fødevarestyrelsen – ALT OM KOST.
Sådan lyder de nye kostråd. Kilde: Fødevarestyrelsen – ALT OM KOST.