En enkelt kanelgiffel, en chokoladekiks, en håndfuld slik og to små ispinde.
Det lyder måske ikke overdrevet voldsomt. Men faktisk er det så mange søde sager, et barn under syv år har plads til i sin kost på en hel uge.
Danske børn får op til fire gange så mange søde sager, som Fødevarestyrelsen anbefaler. I det hele taget køber danskerne mere slik end nogen anden befolkning i verden. Men det skal et nyt projekt lave om på.
Knap 100 børnefamilier i Hvidovre er allerede tyvstartet. Efter at projektet i skoleåret 2020-2021 blev afprøvet, spiste og drak børnene i gennemsnit 13 procent færre søde sager og drikke om ugen.
Nu vil Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet udbrede projektet »Er du for sød?« til flere kommuner.
»Det søde er ikke forbudt. Problemet er, at det fylder så stor en del af børnenes kost, at det tager pladsen fra den sunde mad – og får man søde vaner, hænger de ofte ved,« siger Anne Pøhl Enevoldsen, enhedschef i Fødevarestyrelsen, i en pressemeddelelse.

Forældre bombarderes
Ifølge enhedschefen hænger danskernes sukkerindtag i høj grad sammen med vores forståelse af, at hygge er lig med sødt.
Men sukkerindtaget øger også risikoen for, at børn udvikler overvægt og får skader på tænderne.
»Vi spiser næsten alle sammen for sødt. Samtidig bliver forældre bombarderet med gode råd om alt fra skærmforbrug til motion og opdragelse generelt. Det er vi helt klar over, og det er derfor en balancegang at tale om det, så det ikke opleves som en løftet pegefinger og dermed kan give forældrene dårlig samvittighed,« siger Anne Pøhl Enevoldsen.
»Vi håber, at kommunerne kan få italesat problematikken, så man også i forældregrupper sammen kan forsøge at ændre de søde vaner, der er opstået i skolen eller daginstitutionen.«
Projektet »Er du for sød?« er målrettet børnefamilier med børn i 0.- til 3.-klasse. Det er støttet af Nordea-fonden og skal udbredes til op til 15 kommuner og løber frem mod 2027.
De bittersøde fakta:
Hvert år køber hver eneste dansker i gennemsnit:
12 kilo slik og chokolade
87 liter sodavand, svarende til 1,5 liter om ugen
37 liter saftevand.
Tal fra DTU Fødevareinstituttet viser, at vores køb af slik og søde sager omregnet til kalorier svarer til, at hver dansker får cirka 20 procent af sit daglige energiindtag dækket af søde sager. Anbefalingen lyder på højest fem procent.
Det høje indtag bidrager med meget energi, sukker og mættet fedt, men kun med få vitaminer, mineraler og kostfibre. Det øger risikoen for overvægt, skader tandsundheden og optager pladsen for sundere mad- og drikkevarer.




