»Vi ser en lille gruppe beboere i Indre By, der er blevet utroligt magtfulde, og politikerne er nærmest bange for dem«

En ny autoritet i det københavnske natteliv kaldet Natteværter er en kommunal barnepige, vi ikke har brug for, mener enlig kritisk svale i Kultur- og Fritidsudvalget.

Såkaldte Natteværter skal gå i dialog med folk for at få dem til at dæmpe sig, når de fortsætter festen uden for Indre Bys beværtninger. Det er en rigtigt dårlig idé, mener medlem af Kultur- og Fritidsudvalget i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen/Arkiv

Torsdag blev det besluttet i Københavns Kultur- og Fritidsudvalg at sende såkaldte natteværter på gaden i det indre København.

Natteværterne skal være et uniformeret mellemled mellem politi, beværtninger og beboere og får som et tre måneders forsøg fra foråret 2019 til opgave at tale gemytterne til ro, når der støjes og laves fest i gaden til gene for beboere og andre. Ideen stammer blandt andet fra Roskilde Festival og Amsterdam.

Både politikere, restaurationsbranchen, politiet og beboere i Indre By er fortalere for den nye autoritet i nattelivet. Liberal Alliances medlem i udvalget, Karina Bergmann, mener derimod ikke, at Natteværter er en god idé.

»Vi skal ikke bruge 0,4 mio. kr. på planlægning og kompetenceudvikling på et forsøg, der kun strækker sig over tre måneder fredage og lørdage. Natteværterne har ingen myndighed, og de bør ikke agere kommunale barnepiger ude i byen,« siger Karina Bergmann om ordningen, der i foråret kørte som et spædt og efter sigende succesfuldt forsøg ledet af folk fra Roskilde Festival.

De nye Natteværter får primært til opgave at gå i dialog med folk, der fortsætter den våde fest ude på gaden.

»Hvis en restaurant, en bar eller en natklub lukker klokken 24.00 eller 02.00 eller 03.00, står folk ude på gaden og diskuterer, fordi de ikke er klar til at tage hjem,« siger Karina Bergmann.

Hun vil hellere give udskænkningsstederne lov til at holde længere åbent.

»Når de så står der i en ordentlig brandert, kan det selvfølgelig godt blive lidt højlydt. I de situationer er det meget bedre at tillade barer at have åbent til klokken fem eller seks eller syv om morgenen, for så er folk klar til at gå hjem.«

Efter flere års polemik og mange beboerklager satte Bevillingsnævnet i København i september stop for flere natbevillinger i det indre København.

Karina Bergmann, medlem af Kultur- og Fritidsudvalget i København for LA

»Jeg har mødt beboerne flere gange. De kommer aldrig til at blive tilfredse.«


Vi har fået et fremmedgjort forhold til, hvad det vil sige at bo i en by, mener Karina Bergmann.

»En by støjer og larmer, og den er ikke altid rengjort til punkt og prikke, når man kommer ud med sin barnevogn og skal have sin caffè latte søndag morgen. Vi taler aldrig om, at det også er kioskerne og supermarkederne og spisestederne, der har længe åbent og står for en stor del af kundegrundlaget og flowet i byen – for eksempel 7-Eleven og Netto ved Rådhuspladsen.«

Beboerne bliver aldrig tilfredse

Medlem af Kultur- og Fritidsudvalget for de Radikale, Christopher Røhl Andersen, har været på studietur til Amsterdam for at se Natteværterne i funktion. Han kom begejstret hjem. De lydsluser, plomberede lydanlæg og forbud mod udendørs musik, som Københavns Kommune for nylig satte nye regler for i nattelivet, er ikke nok, mener han.

»Natteværter er et langt stærkere redskab. Udfordringen er, at vi hidtil ikke er gået i dialog med borgerne. Det er det, Natteværterne skal,« siger Christopher Røhl Andersen

Karina Bergmann (LA) mener, at dialogen med beboerne i de festplagede dele af Indre By er omsonst.

»Vi ser en lille gruppe beboere i Indre By, der er blevet utroligt magtfulde, og politikerne er nærmest bange for dem. Man træffer beslutninger på et forkert grundlag, hvis man lader sig styre af frygt og følelser. Jeg har mødt beboerne flere gange. De kommer aldrig til at blive tilfredse.«