Simon Aggesen frikendes af sin egen kommune i sagen om bolighandel i millionbeløb. Nu venter ombudsmandens vurdering

I Frederiksberg Kommunes svar til Ombudsmanden frikender kommunen borgmester Simon Aggesen i sagen om opdeling af en 460 kvadratmeter stor lejlighed. Han var ikke indblandet i sagsbehandlingen, lyder det i kommunens svar til Ombudsmanden. Men det er langt fra slutningen på sagen.

Borgmester i Frederiksberg Kommune Simon Aggesen (K). Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frederiksberg Kommune frikender nu deres egen borgmester Simon Aggesen (K) i den meget omtalte sag om køb af en mondæn lejlighed på Frederiksberg.

De vurderer, at Simon Aggesens lejlighedskøb er foregået efter almindelig praksis på rådhuset. Det kan nu udledes af et svarudkast fra Frederiksberg Kommune til Folketingets Ombudsmand i sagen om Frederiksberg-borgmester Simon Aggesens (K) opdeling af en 460 kvadratmeter stor lejlighed.

Det fremgår af en dagsorden for et møde i Økonomiudvalget i Frederiksberg Kommune mandag.

Simon Aggesen er kommet i gevaldig modvind, efter at Ekstra Bladet har beskrevet, hvordan borgmesteren tilbage i 2016 overtog en 460 kvadratmeter stor lejlighed på Frederiksberg til kun 9,5 millioner kroner.

Han slog altså en bolighandel af til umiddelbart langt under markedsprisen på det tidspunkt, hvorefter Aggesen delte lejligheden op ad to omgange og solgte de to enheder med en fortjeneste på 11 millioner kroner.

Senest er Erhvervsstyrelsen gået ind i sagen og har krævet en redegørelse fra sælgeren, Dansk Bibelskole, vedrørende salget til Frederiksberg-borgmesteren. Der har ikke været nogen form for dokumenterede ulovligheder, men der er løbende blevet gravet flere forhold frem, der stadig ikke er afdækkede. Derfor er det ganske afgørende, hvad Ombudsmanden kommer frem til, og her er et vigtigt spørgsmål: Hvor meget har Simon Aggesen blandet sig i behandlingen af sagen for at lykkes med sit lukrative boligkøb?

I første omgang har Ombudsmanden bedt Frederiksberg Kommune oplyse, hvilken sagsbehandling der har fundet sted i forbindelse med, at kommunen har givet tilladelse til opdelingen af lejligheden.

Frederiksberg Kommune mener ikke, at Simon Aggesen har deltaget i behandlingen af sagen, fremgår det af svaret.

»Frederiksberg Kommune er i den forbindelse blevet anmodet om at redegøre for, om den nuværende borgmester har deltaget i eller på anden måde haft en rolle i forhold til kommunens sagsbehandling,« lyder det fra ombudsmand Niels Fenger i dagsordenen.

Det fremgår, at sagsbehandlingen fandt sted i foråret 2018, hvor Simon Aggesen endnu ikke var borgmester, og den blev behandlet i By- og Miljøudvalget. På daværende tidspunkt var Simon Aggesen ikke medlem af By- og Miljøudvalget og deltog derfor ikke i behandlingen af sagen, fremgår det af svaret til Ombudsmanden.

»For så vidt angår spørgsmålet om den nuværende borgmester har deltaget i eller på anden måde haft en rolle i forhold til kommunens sagsbehandling af ansøgninger om opdeling af lejligheden på Frederiksberg Allé, bemærkes således, at dette ikke har været tilfældet,« står der således i svaret til Ombudsmanden, der er underskrevet af kommunaldirektør Stig Henneberg.

»Heller ikke i sine daværende funktioner som menigt medlem af kommunalbestyrelsen, som formand for Kultur- og Fritidsudvalget og som menigt medlem af Børneudvalget og Socialudvalget har Simon Aggesen deltaget i kommunens behandling om opdeling af hans lejlighed på nogen måde,« står der ligeledes i svaret.

Simon Aggesen var på daværende tidspunkt menigt medlem af Økonomiudvalget og dermed rådmand, og efter kommunens oplysninger blev sagen ikke behandlet i de udvalg, som han som nævnt var medlem af.

I svaret kan man også se, at der er bedt om en redegørelse for, hvorvidt Frederiksberg Kommune har været inhabile i sagsbehandlingen, men det afviser kommunen i sit svar til Ombudsmanden. De skriver også, at hverken Simon Aggesen eller hans hustru har modtaget vejledning af kommunen i forbindelse med sagen i »et omfang, så kommunen betragtes som inhabil«.

Men det er langt fra slutningen på sagen, da der kun er tale om et foreløbigt svar til ombudsmanden på en del af sagens aspekter. Nu venter ombudsmandens vurdering, og spørgsmålet om, hvorfor borgmesteren har kunnet købe den store Frederiksberg Allé-lejlighed til meget lav kvadratmeter-pris.

Simon Aggesen fik lov til at købe lejligheden af Dansk Bibelskole, da han fandt en anden lejlighed til den tidligere lejer. Den tidligere lejer stillede et krav til Dansk Bibelskole om, at de skulle betale for flytningen og depositum i den nye lejlighed. Bibelskolen ønskede, at det beløb, som løb op i 100.000 kroner, skulle dækkes af Simon Aggesen, og pengene blev lagt oven i købesummen. (Artiklen er den 23.10.2010 kl. 10.25 opdateret med en mere præcis gengivelse af, hvordan beløbet blev betalt).