Et kristent bogforlag, en borgmester og en bolighandel i millionbeløb: Her er sagen, der kan true over 100 års konservativt styre på Frederiksberg

Der er mange løse ender i sagen om Frederiksberg-borgmester Simon Aggesens bolighandel med Dansk Bibelskole. Derfor kræver Erhvervsstyrelsen en redegørelse over forløbet, da lejligheden kan være solgt alt for billigt i strid med reglerne.

Inden Simon Aggesen kunne købe lejligheden, blev der underskrevet en aftale, hvoraf det fremgik, at Simon Aggesen skulle hjælpe den daværende lejer af lejligheden med at finde et andet sted at bo, før Simon Aggesen kunne købe lejligheden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

For nøjagtig fire år siden blev en særdeles stor lejlighed på Frederiksberg Allé i København solgt for 9,5 mio. kr.

Køberen var den nuværende Frederiksberg-borgmester, Simon Aggesen (K), som nu fire år senere er kommet i modvind, efter at Ekstra Bladet har dokumenteret, at borgmesteren efter købet har opdelt den 460 kvadratmeter store lejlighed og solgt de to enheder med en fortjeneste på 11 millioner kroner.

Senest er Erhvervsstyrelsen gået ind i sagen og har krævet en redegørelse fra sælgeren, Dansk Bibelskole, vedrørende salget til Frederiksberg-borgmesteren. Det viser et brev, som Altinget har fået aktindsigt i.

Der har ikke været nogen form for dokumenterede ulovligheder.

Lige nu er også Folketingets Ombudsmand ved at undersøge sagen i forbindelse med opdelingen af lejligheden.

Flere kommentatorer taler om, at Simon Aggesens sag kan få indvirkning på det kommende kommunalvalg og i værste fald være med til at sætte en stopper for det 112 år lange og uafbrudte konservative styre i Frederiksberg Kommune.

Her er, hvad vi ved:

Lejligheden ligger på Frederiksberg Allé 8 og har siden 1943 været ejet af det kristne bogforlag og fonden Dansk Bibelskole.

Da lejligheden blev solgt til Simon Aggesen, var den ikke sat til salg på markedet. Ifølge formanden for Dansk Bibelskole, Morten Christiansen, der har udtalt sig i Ekstra Bladet, kontaktede Simon Aggesen fonden ud af det blå for at høre, om lejligheden var til salg.

Inden Simon Aggesen kontaktede Dansk Bibelskole, var fonden nået frem til, at lejligheden ikke kunne sælges, idet der allerede boede en lejer i den.

»Men nogle i ejendommen havde snakket om, at den måske kunne afsættes på anden vis. Det havde vi nikket til. Og uafhængigt af dette ringede Simon pludselig,« har Morten Christiansen udtalt til Ekstra Bladet.

Inden Simon Aggesen kunne købe lejligheden, blev der underskrevet en aftale, hvoraf det fremgik, at Simon Aggesen skulle hjælpe den daværende lejer af lejligheden med at finde et andet sted at bo, før Simon Aggesen kunne købe lejligheden. Ifølge Ekstra Bladet fik Simon Aggesen cirka ni måneder til at skaffe en ny lejlighed til den daværende lejer.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Simon Aggesen, men han henviser i stedet til en udtalelse, han har givet i Frederiksberg Bladet.

Den daværende lejer, Marcel de Sade, stillede desuden et krav til Dansk Bibelskole om, at skolen skulle betale for hans flytning samt betale depositummet i den nye lejlighed, har Simon Aggesen fortalt til Frederiksberg Bladet. Her ønskede Bibelskolen, at disse penge, som løb op i 100.000 kroner, skulle dækkes af Simon Aggesen selv og lægges oven i købesummen.

»Jeg kan bekræfte, at Marcel aldrig har fået 100.000 i hånden, hverken af os eller af Bibelskolen. Marcel stillede som krav til Bibelskolen, at de skulle betale for såvel hans flytning som depositum i den nye lejlighed. Disse udgifter ønskede Bibelskolen i sidste ende, at vi skulle afholde som tillæg til købesummen,« siger Simon Aggesen til Frederiksberg Bladet.

Slidt lejlighed

Efter at Simon Aggesen skaffede en lejlighed, der levede op til lejerens krav, blev lejligheden solgt for 9,5 mio. kr. til Simon Aggesen.

Ifølge Dansk Bibelskole var der flere årsager til, at lejligheden blev solgt så billigt. Formanden for Dansk Bibelskole har udtalt til Altinget, at Frederiksberg Allé 8 var utrolig slidt, og at den derfor krævede mange penge at renovere. Dertil var der en lejer, der allerede boede i lejligheden.

To år efter købet – i juni 2018 – valgte Simon Aggesen at opdele den 460 kvadratmeter store bolig. I funktion af sin post i Frederiksbergs By- og Miljøudvalg havde Simon Aggesen tidligere godkendt opdeling af lejligheder, blandt andet i lejligheden nedenunder og i nabobygningen.

I forhold til opdelingen af Frederiksberg Allé 8 var det Simon Aggesens kone, der ansøgte kommunen om at opdele lejligheden. Her fremhævede hun de tidligere opdelinger, som Simon Aggesen havde deltaget i godkendelsen af, skriver Ekstra Bladet.

Fire måneder efter opdelingen solgte Simon Aggesen så den ene del af lejligheden for 14,5 mio. kr.

I april 2019 flyttede Simon Aggesen ind i den anden del af lejligheden, som nu hedder Frederiksberg Allé 8A, og som han i maj 2020 solgte for 11,1 mio. kr.

Risiko for tilbagebetaling

Aggesen havde altså fire år efter købet af Frederiksberg Allé 8 solgt de to opdelte lejligheder for i alt 16,1 millioner kroner mere, end hvad han købte de mange kvadratmeter for i 2016. Ekstra Bladet har desuden kunnet oplyse, at de 9,5 millioner kroner, som Simon Aggesen købte lejligheden for i 2016, svarede til en kvadratmeterpris på cirka halvdelen af, hvad lejligheder i gennemsnit kostede på Frederiksberg.

Efter renoveringen lød det skattefri overskud på omkring 11 millioner kroner, har Aggesen selv oplyst til Ekstra Bladet.

Hvis det viser sig, at Dansk Bibelskole har solgt Frederiksberg Allé 8 under markedsværdi, kan medlemmerne af bestyrelsen ende med at blive holdt personligt erstatningsansvarlige for bolighandlen. Det forklarer professor i fondsret ved Københavns Universitet Rasmus Kristian Feldthusen, som ikke forholder sig til den konkrete sag, men udtaler sig generelt om reglerne for fonde.

Hvis fonden bevidst har solgt lejligheden til under markedsværdi, svarer det til, at fonden har uddelt fondsmidler til køberen, som i dette tilfælde er Simon Aggesen.

Og sidder man som bestyrelsesmedlem, må man udelukkende uddele midler til, hvad der er fondens formål.

»Regel nummer et er, at man ikke må uddele fondsmidler i strid med en fonds formål. Er der tale om en erhvervsdrivende fond, hvor der – direkte eller indirekte – måtte være uddelt fondsmidler i strid med formålet, skal modtageren af uddelingen betale midlerne tilbage, såfremt vedkommende vidste eller burde vide, at den foretagne uddeling var i strid med fondens formål,« siger Rasmus Kristian Feldthusen.

Af denne årsag kan det i yderste konsekvens også blive Simon Aggesen, der kan stå til at skulle betale pengene fra bolighandlen tilbage til fonden, hvis han var bevidst om, at lejligheden blev solgt under markedsværdi, og at det var i strid med reglerne.

Ifølge CVR-registret har fonden registreret sit formål som værende »at uddanne mennesker til arbejde i den kristne menigheds tjeneste, at hjælpe mennesker til et personligt og selvstændigt bibelsyn og indblik i bibelens sammenhæng. Hovedopgaven i skolen er undervisning, hvor der lægges vægt på aktivt medarbejde fra deltagernes side«.