Selfies og champagne i Cityringen: Begejstringen lyste ud af øjnene på passagererne

Københavnerne strømmede ned i den nye metro, hvor også Berlingske var med på første tur fra Rådhuspladsen. Stemningen var høj, og turen bød på både selfies og champagne.

De allerførste menigmænd træder ned Cityringen fra Rådhuspladsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lokale københavnere samt ind- og udenlandske turister strømmer ind gennem den snørklede metallabyrint, der i god ro og orden skal sluse de første passagerer ned i Cityringen fra Rådhuspladsen.

Dronningen indtager scenen til et rungende bifald. Ligesom mange af dagens øvrige talere, nævner hun, at der er tale om det største byggeprojekt, siden Christian IV anlagde Christianshavn for 400 år siden.

»Ingen ved, hvordan hovedstaden vil se ud om 100 år. Men vi ved, at disse tunneller vil sno sig under byen og tilbyde hurtig og bæredygtig transport til mennesker i generationer fremover. Det glæder mig at være en del af denne rejse,« siger dronning Margrethe.

Dronningen erklærer nu Cityringen åben. Da hun træder af scenen, danser tonerne fra et symfoniorkester ud over Rådhuspladsen, mens duer i massevis stiger til vejrs fra scenetaget.

Klokken er lidt i 15, og Berlingske bliver lukket ned ad stentrappen i selskab med de øvrige begejstrede pionerpassagerer. Der skulle tilsyneladende mere end lidt regn til at slukke for gejsten.

Tre rumænske herrer i regntøj fra top til tå ruller ned under jorden. Den ene er iført en kasket med logoet CMT – Copenhagen Metro Team – påtrykt i nakken.

De taler ikke engelsk, men nikker blot smilende og peger på kasketten, da Berlingske spørger, om de er en del af byggeriet. Et lige så bredt smil er fastklistret på de mange billetkontrollører. I dagens anledning skal de nemlig ikke som vanligt agere bussemænd med standardfrasen »Kort eller billet?«

På åbningsdagen er metroen nemlig gratis.

Da de automatiske glasdøre glider til side på det første metrotog, sætter jungleloven ind. Alle vil frem til første parket i stålrøret.

»Hold godt fast! Den nye metro kører lynhurtigt,« siger en servicemindet kontrollør til en ældre dame, der ser ud til at vakle lidt i midtergangen.

 

Med næserne næsten presset op i foruden på bedste børnehavemaner suser vi afsted gennem København. To kvinder har medbragt et champagneglas til dem hver, og en flaske bobler miniaturestørrelse, som de nyder under turen.

Selfie-ringen

Ved første stop stikker passagererne nysgerrigt både hoveder og smartphones ud for at betragte de råhvide keramiske klinker, som man har valgt at udsmykke Gammel Strand station med.

Talrige presse- og amatørfotografer flokkes om de bedste skud fra den første tur. Der bliver knipset hundredvis af selfies på få sekunder ved hver af de 17 nye stationer.

»Ej, prøv at se mor, det er helt rødt herude,« råber en lille pige til sin mor, da de røde klinker på Nørrebro Station åbenbarer sig for hende. De signalerer, at stationen er bindeled til S-togslinjerne.

Da vi når Frederiksberg Station, stiger flere passagerer på. For at kontrollere tilstrømningen og undgå alt for generende flaskehalse ved metroens åbning havde man valgt kun at lade passagerer stige på ved Rådhuspladsen og Frederiksberg Station.

Man kan dog stige af under hele turen. Da de øvrige stationer står tomme, benytter mange lejligheden til at stige af og udforske nybyggeriet, som var de Palle alene i verden.

Både mennesker og dyr flokkes om Københavns nye Cityring Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard.

Den samme S-togsrøde farve som på Nørrebro Station pryder væggene, da vi når Københavns Hovedbanegård. Her er det en påmindelse om, at man også her kan rejse videre med S-tog – hvis nogen skulle være i tvivl.

Godt og vel 24 minutter er passeret, og vi er nu tilbage på Rådhuspladsen. Perronen er proppet med mennesker, der alle ivrige efter at komme ombord.

»Denne vej folkens.«

En kavalkade af kontrollører, sikkerhedsvagter og informationsmedarbejdere i refleksgule, sorte og babyblå jakker peger os i retning af udgangen.

Da vi træder op i lyset, har regnen fortaget sig og Tim Christensens store hit »Right Next To The Right One« brager ud over Rådhuspladsen.