Kommunen har talt: Nu skal det lille hus i Nyhavn væk

Efter flere år på kajkanten må Netto-Bådene i Nyhavn se sig om efter et andet sted at billettere de mange kunder, der hvert år tager på kanalrundfart i Københavns Havn.

Senst 1. april skal Netto-Bådenes billethus, flag og skilte ifølge Københavns Kommune være fjernet fra kajkanten i Nyhavn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

I årevis har Netto-Bådene solgt billetter til havnerundfart fra et billethus på kajen i Nyhavn.

Men inden længe er det slut med det hvide hus på kajkanten.

Et hus, der sammen med skilte og flag vidner om, at her, på kajsiden af Nyhavn tæt på Kunsthal Charlottenborg, kan turister og andet godtfolk købe billetter til Netto-Bådene.

Billetter, der bliver solgt omkring 350.000 af om året fra billetskuret.

Desværre for direktør for Havnens Skibsreparationer og ejer af Netto-Bådene Finn Olsen er billethuset med dets flag og skilte ifølge kommunen ulovligt i forhold til lokalplanen.

Før jul fik han besked om, at hele herligheden skal være fjernet senest 1. april 2020, lyder det fra Københavns Kommune.

»Det her er meget alvorligt«

Finn Olsen erkender, at han, da han i sin tid fik opført billethuset, ikke fik skriftlig tilladelse til det.

Men han mener, at han handlede i god tro.

»Jeg har ikke været klar over det,« siger han og henviser til, at kommunen, som han ser det, har været indforstået med opførelsen af det lille hus i Københavns Havn.

Flagstænger og skilte har været på kajkanten siden begyndelsen af 1990erne. Dem fik han i sin tid tilladelse til at etablere af Københavns Havn, forklarer han.

Kommunen ønsker, som det hedder i lokalplanen fra 2015, at få billethus med skilte og flagstænger fjernet, så »det frie udsyn over kanalen kan genskabes«.

Det »skæmmer den bevaringsværdige kajkant og nyanlagte promenade«, står der.

Ifølge Finn Olsen er det ikke praktisk muligt at billettere på bådene til søs. Det er heller ikke muligt at gøre det sikkerhedsmæssigt forsvarligt på selve anløbsbroen.

Derfor foreslår han, hvis han ikke kan få lov at beholde billethuset, hvor det er nu, at flytte salget op til Kongens Nytorv-enden af Nyhavn, lige ved dametoilettet og tæt på det store mindeanker til minde om faldne danske søfolk under Anden Verdenskrig.

Altså næsten samme sted, som den anden operatør af turbåde i Københavns Havn, Canal Tours, har billetsalg og anløb.

»Men der sker ikke rigtig noget fra kommunens side,« mener han:

»Det her er meget alvorligt for os. Uden mulighed for at billettere kan vi ikke drive vores forretning.«

Så desperat er han, at han mandag med sin advokat er til stede ved Teknik- og Miløjudvalgets møde for at tale sin sag over for medlemmerne.

»Vi er meget fleksible i forhold til en løsning,« understreger Finn Olsen.

Jakob Næsager (K), der er medlem af Teknik- og Miljøudvalget, er gået ind i sagen med et medlemsforslag mandag om, at »for at stille havnerundfartsselskaberne lige bedes forvaltningen med denne indstilling undersøge og fremlægge forslag til placering af et billethus«.

Ifølge ham handler det nemlig om, at de to selskaber med havnerundfart bliver behandlet »ens og fair«.

»Lokalplanen åbner mulighed for, at der bliver opført billethus ved ankeret,« noterer han.

Dermed understreger han også, at »den nuværende placering ikke kan fortsætte i forhold til lokalplanen«.

»Men der skal findes en fair løsning,« siger han.