København kan spare 75 millioner kroner – men det bliver ikke lige nu

Med mere effektiv drift kan teknik- og miljøforvaltningen i København spare 75 millioner kroner. Men man sætter det ikke i gang lige nu. Det er »at smide guld på gaden«, mener de Konservative. Afgørende, at man træffer de rette beslutninger, svarer Socialdemokraterne.

En rapport fra Ernst & Young viste for nylig, at man kan effektivisere driften af en række af Teknik- og Miljøforvaltningens opgaver for 75 millioner kroner. Nu har man besluttet ikke at hente gevinsten i denne omgang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Bo Olsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vedligehold af parker, tømning af skraldespande og renhold af cykelstier og veje. Det er nogle af de områder, som Københavns Kommune kan spare godt 75 millioner kroner på, viste en rapport fra Ernst & Young om effektiviseringspotentialet i Teknik- og Miljøforvaltningen, som Berlingske omtalte for nylig.

Men det bliver ikke lige foreløbig, at kommunen henter den mulige gevinst. Det står klart efter, at emnet blev behandlet mandag aften på et møde i teknik- og miljøudvalget – til stor ærgrelse for Jakob Næsager fra de Konservative.

»Man har fået påvist, at man kan spare 75 millioner kroner, og så vælger man at sige, dem tager vi ikke i år. Det er jo nærmest at smide guld på gaden,« siger Jakob Næsager og kalder det »grotesk«, at man ifølge ham først vil tage endelig stilling til at indfri potentialet i forbindelse med budgetforhandlingerne for næste år.

Den holdning stod de Konservative dog alene med på mødet i går, hvor både DF og de røde partier på Københavns Rådhus stemte for, at man får udarbejdet nogle uddybende undersøgelser af, hvordan man i praksis udfører effektiviseringerne.

S: Vi bruger ikke 20 mio. kr. og krydser fingre

»Det er fint, at vi nu har fået stillet diagnosen på den misforvaltning, der har været i teknik- og miljøforvaltningen, men de løsningsforslag, der bliver lagt frem, er man simpelthen nødt til at beskrive bedre,« siger Lars Weiss, som er gruppeformand for Socialdemokraterne på Københavns Rådhus og medlem af teknik- og miljøudvalget.

I udgangspunktet er han meget tilfreds med rapporten fra Ernst & Young, men savner bedre anvisninger på, hvad det eksempelvis vil koste af investeringer i ny teknik, såfremt man skal indfri potentialet på de godt 75 millioner kroner.

»Der lægges op til, at der over en to- til treårig periode skal investeres op mod 20 millioner kroner i teknologier på driftområdet, hvorefter man så kan høste dette potentiale,« siger Lars Weiss og tilføjer:

»Det vil da være dejligt, men vi vil gerne have beskrevet hvordan, så vi ikke bare smider 20 millioner kroner mere i en drift og så krydser fingre for, at det så giver et potentiale på 75 millioner kroner.«