Gentofte vil hyre vagter mod indbrud: »Det er også velfærd at kunne leve i tryghed«

Gentofte Kommune er stærkt plaget af indbrud og har mistet troen på, at politiet kan hjælpe. Med borgmester Hans Toft (K) i spidsen vil kommunen nu hyre et vagtværn, der dels skal være synligt og dels skal stresse tyvene. Det glæder blandt andre Charlotte de Neergaard, der har oplevet at overraske en tyv ved sit hjem.

Charlotte de Neergaard har haft indbrud i sit hjem i Charlottenlund gennem kældervindue. Tyven flygtede over togskinnerne, der støder op mod husets baghave. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Et knust kældervindue og et gennemrodet hus mødte for et års tid siden Charlotte de Neergaard, da hun en torsdag eftermiddag vendte hjem til sit hus på Hartmannsvej i Charlottenlund i Gentofte Kommune. Hun havde ellers kun været væk de 15-20 minutter, det tager at hente børnene i skole.

»Vi overraskede tyven i haven. Jeg ringede faktisk til politiet, mens jeg stod og kiggede på, at han løb ud over jernbanesporene. Men der gik fire timer, inden politiet kom,« fortæller Charlotte de Neergaard, der er lærer og bor i et område, der er udsat for mange indbrud.

I fremtiden vil Charlotte de Neergaard dog sandsynligvis kunne ringe til det vagtværn, som Gentofte Kommune vil hyre til at hjælpe borgerne. Ifølge borgmester i Gentofte Kommune, Hans Toft (K) er idéen at opdele kommunen i fire zoner med en vagt i hver. Udover at have en præventiv virkning i kraft af synlighed i bybilledet og på villavejene, så skal butikker og private borgere også kunne ringe til vagterne, hvis de bliver bestjålet eller har haft indbrud. Vagten kan dog ikke foretage en anholdelse kun stresse tyven ved at lyse på vedkommende eller tage billeder. Ifølge Hans Toft er det nemlig ikke kun de mange tyverier og indbrud, der er et problem. Han mener også, at politiets manglende prioritering af sagerne er problematisk.

Charlotte de Neergaard har gennem længere tid arbejdet på at øge trygheden i området. Blandt naboerne bliver der nu gjort en del for at holde øje med hinandens huse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Charlotte de Neergaard kalder Gentofte Kommunes planer om at oprette et vagtværn for »fantastisk«.

»Så bliver det synligt for enhver, at vi er en kommune, der ikke vil acceptere indbrud,« tilføjer hun.

Politiet gør ikke nok

Lige præcis Gentofte Kommune har været særdeles plaget af indbrud. I 2017 blev det, ifølge Ritzau, til 975 indbrud i en kommune med knap 76.000 indbyggere. Det gav kommunen en placering øverst i indbrudsstatistikken for hele landet.

»Nu har jeg i 25 år plæderet for mere politi på gaderne. Men vi står stadig i stampe. Når lovgiverne ikke vil give flere penge til det. Så må vi gå andre veje. Med respekt for det arbejde politiet gør, så er det ikke nok. Folk står tilbage med en følelse af afmagt, utryghed, magtesløshed og vrede,« siger borgmester i Gentofte Kommune, Hans Toft (K).

Netop togskinnerne i baghaven gør, at området er særlig udsat for indbrud. Tyvene er - i modsætning til husejerne - nemlig ikke blege for at flygte over skinnerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Ved budgetvedtagelsen i Gentofte Kommune i oktober besluttede Hans Toft sammen med kommunalbestyrelsen af afsætte penge til at kommunen kunne øge trygheden blandt kommunens borgere i forhold til de mange butikstyverier og indbrud.

»Det er også velfærd at kunne leve i tryghed. Den tryghed er ikke bare noget, der vedkommer staten og politiet. Det vedkommer også os som kommune. Det har været et dogme, at kun politiet må tage sig af folks tryghed,« siger Hans Toft og tilføjer samtidig, at han gerne så, at politiet tog sig af opgaven. Men når det ikke sker, så vil Gentofte Kommune nu selv gøre noget.

»Vi holder os inden for lovgivningens rammer. Men det kan være, at vi må bede om at få ændret lovgivningen. Det afgørende er, at det her skal ske,« siger Hans Toft.

Hans Toft (K), borgmester i Gentofte Kommune

»Det kan være, at vi må bede om at få ændret lovgivningen«


I slutningen af året vil der blive nedsat et udvalg bestående af 10 borgere og fem politikere, der skal se på mulighederne for at øge borgerne i Gentoftes tryghed. Målet er også at inddrage politiet og andre, der kan være relevante. Hans Toft gætter derpå, at der vil gå omkring to måneder før udvalget har en endelig løsning klar.

Det er ikke ufarligt

Forbundsformand for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, er ikke begejstret ved udsigten til at kommunen blander sig i politiets opgave.

»Jeg synes det er trist, at det er nået dertil. At man har en konservativ borgmester fra et parti, der går ind for lov og orden, som tager sagerne i egen hånd,« siger Claus Oxfeldt, der dog er klar over, at det er en svær situation.

»Jeg bifalder ikke idéen. Men jeg har en form for forståelse for det. Jeg har ikke et bedre bud på en løsning, og jeg kan godt forstå, at folk synes det er frustrerende,« siger Claus Oxfeldt, men advarer samtidig om, at det kan kan indebære en risiko for vagterne at stresse tyvene.

»Det er ikke ufarligt at stå i en skarp situation uden nogen form for våben.«

Tyven kom ind gennem kældervinduet. Han havde gennemrodet huset, men ikke fået noget af værdi med sig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Tilbage på Hartmannsvej i Charlottenlund, hvor Charlotte de Neergaard bor, har hun og mange andre i området gjort, hvad de kunne for at afskrække tyvene. Hundelufterne går med gule veste, de holder øje med mistænkelige personer i området, og de kigger efter hinandens huse.

»Vi er mange, der har fået alarmer og kameraer. En uge efter vi havde indbrud, fik vi gitter for vores kældervinduer. Vores hus er blevet et helt Fort Knox,« siger hun.

Selv om hun er glad for, at kommunen gør noget for, at borgerne kan føle sig mere trygge, er hun urolig for, om det er nok.

»Problemet med et vagtværn er, at de kun kommer forbi fem-seks gange indenfor et døgn. Så er spørgsmålet, om de kommer på de rigtige tidspunkter.«