Fire selskaber skal bygge boliger på Amager Fælled

By og Havn og PensionDanmark har nu udvalgt de fire selskaber, der skal stå for at opføre almene boliger på Amager Fælled.

Fire selskaber skal stå for de cirka 500 almene boliger, der skal ligge i den sydlige del af Amager Fælled, oplyser By og Havn og PensionDanmark nu. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Familieboliger, plejecenter og en såkaldt »storbylandsby« med sociale boliger.

Det er forskellige typer almene boliger, der snart skal bygges i den sydlige ende af Amager Fælled.

Området kaldes også for Vejlands Kvarter. Og nu har det offentlige byudviklingsselskab By & Havn og PensionDanmark, der i fællesskab er ansvarlige for udviklingen af den nye bydel, valgt fire boligselskaber, der skal stå for at opføre de almene boliger.

FSB og Domea skal stå for at opføre familieboliger i kvarteret, Bo-Vita får ansvaret for at opføre et plejecenter, og endelig skal KAB etablere en såkaldt »storbylandsby« med sociale boliger til eksempelvis unge med psykiske problemer.

Her skal Vejlands Kvarter ligge på Amager Fælled. Fold sammen
Læs mere
Foto: By og Havn.

»Vejlands Kvarter bliver et helt særligt kvarter, hvor fællesskab og natur er omdrejningspunktet for udviklingen af området,« siger administrerende direktør i By og Havn, Anne Skovbro, der uddyber, at de har valgt de fire selskaber, fordi de havde »spændende ideer« og »kan noget forskelligt«.

I alt skal der opføres i omegnen af 2.000 boliger i den del af Amager Fælled, der også bliver kaldt Campingarealet, og cirka 500 af de boliger bliver almene, og som noget nyt bliver træ det dominerende byggemateriale i bydelen.

Boliger til »håndværkeren og sygeplejersken«

For at sætte det i perspektiv viser en ny opgørelse fra By og Havn, at der i perioden fra 2000 til 2018 er opført 3.695 almene boliger i Københavns Kommune, hvoraf halvdelen af boligerne er opført på By og Havns arealer.

Det mener Anne Skovbro er udtryk for, at der boliger i byen, der er til at betale, og at der kommer flere til.

»Når folk siger, at man ikke kan bo i nogle af de nye byudviklingsområder, fordi det er for dyrt, så er det altså ikke rigtigt,« siger hun, og tilføjer til eksempel, at hver fjerde af de boliger, der er på vej i Ørestad de kommende år, er fællesskabsboliger.

FSB oplyser, at en familiebolig på 85 kvadratmeter vil komme til at koste cirka 8.500 kroner eksklusiv forbrug, og det mener direktør i PensionDanmark Marius Møller med ansvar for ejendomsudvikling baner vejen for, at »håndværkeren og sygeplejersken« har råd til at bo i området.

»Vi ønsker at skabe et byområde, der giver værdi på lang sigt, og den her blanding af private og almene boliger skal sikre mangfoldighed i bosammensætningen,« siger han.

Artiklen fortsætter efter illustrationen.

Vejlands Kvarter kommer til at bestå af tre forskellige byområder, der kommer til at ligge i den sydlige del af Amager Fælled. Fold sammen
Læs mere
Foto: Illustration: By og Havn.

Den nye bydel, der skal udvikles, bliver delt op i tre områder, der får hver deres arkitektoniske særpræg, så man får en varieret oplevelse, når man bevæger sig rundt i bydelen.

Men også inden for murene i de nye boliger, skal der skabes et varieret udbud – også i de private boliger, lyder det fra både Anne Skovbro.

»Variation betyder noget. Både for dem der kigger på det, men også dem der skal bo i det. I gamle dage havde man en kernefamilie med far mor og børn. I dag har vi 37 familietyper, og det skal boligerne kunne afspejle,« siger Anne Skovbro og uddyber, at der udover de almene boliger også vil være både ungdomsboliger og bofællesskaber i de private boliger i Vejlands Kvarter.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen.

Arven fra Amager Fælled-sagen

Oprindelig skulle Vejlands Kvarter have heddet Ørestad Fælled Kvarter og ligget i en anden del af Amager Fælled, men efter massive borgerprotester endte politikerne på Københavns Rådhus med at flytte projektet til den sydlige del af Amager.

Og den uro har siddet i baghovedet, da de skulle i gang med at udvikle Vejlands Kvarter, siger Marius Møller.

»Vi har gjort os meget umage i forhold til, hvordan vi bygger en by, der påvirker miljøet mindst muligt, og hvor vi også i fremtiden sikrer, at vi bevarer biodiversitet og den naturlige fauna i området,« siger han.