Efter voldtægtssag i Enhedslisten i København: Det skal der ske nu

Københavnerne må vente med at få svar på, om de skal have en ny stedfortrædende teknik- og miljøborgmester.

Teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune Ninna Hedeager Olsen (EL) er sygemeldt, efter en voldtægt angiveligt har fundet sted i hendes hjem. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavnerne må vente lidt endnu, før det står klart, om de skal have en stedfortrædende borgmester på teknik- og miljøposten, som indtil i søndags blev bestredet af Enhedslistens Ninna Hedeager Olsen (EL).

Her sygemeldte den fungerende borgmester sig i kølvandet på en voldtægtssag, hvor et tidligere medlem af Enhedslistens bestyrelse i København er sigtet og varetægtsfængslet for at have voldtaget en kvinde ved vaginalt samleje. Ifølge retsbogen var forurettede så beruset og/eller træt, at hun ikke var i stand til at modsætte sig handlingen.

Voldtægten skulle være sket natten mellem søndag 31. marts og mandag 1. april, og den skulle have fundet sted i Ninna Hedeager Olsens lejlighed, hvilket hun selv har skrevet på Facebook.

Den sigtede nægter sig skyldig, fremgår det af retsbogen. Der er nedlagt navneforbud i sagen.

Mandag aften mødtes Enhedslistens Borgerrepræsentationsgruppe for at tage stilling til det videre forløb, og her til morgen skriver partiets gruppeformand Karina Vestergård Madsen (EL) i en SMS til Berlingske, at hun og de andre BR-medlemmer har vendt sagen og sendt deres indstilling til det videre forløb til Københavns Bestyrelsen.

I Enhedslisten København er bestyrelsen den øverste myndighed, som træffer de endelige beslutninger, og dens medlemmer vil mødes tirsdag aften for at træffe en sådan. Det er tilsyneladende ikke muligt at få svar på, hvad det mere konkret er, bestyrelsen skal tage stilling til.

Berlingske har bedt Karina Vestergård Madsen om at få tilsendt indstillingen, ligesom vi har bedt om et interview, men vi har fået nej til begge forespørgsler.

Hvis København Bestyrelsen bliver enige om, at det er nødvendigt at finde en substitut for Ninna Hedeager Olsen, vil vedkommende blive fundet blandt partiets resterende ti medlemmer af Borgerrepræsentationen.

Der er også den mulighed, at Ninna Hedeager Olsen raskmelder sig i løbet af den kommende tid, og at det derfor ikke er nødvendigt at finde en stedfortrædende borgmester. Borgerrepræsentationens Sekretariat oplyser til Berlingske, at der ikke skal findes en fungerende borgmester ved sygdom under en måneds varighed.

Ninna Hedeager Olsen blev valgt som borgmester ved kommunalvalget i 2017, hvor hun fik næstflest personlige stemmer, 5.719 af slagsen, efter overborgmester Frank Jensen (S).