Blågårds Plads efter Paludan kom forbi: »Han vandt. I går fik han det, som han ville«

Oprydningen af udbrændte skaldespande og trailere er undervejs på Nørrebro efter søndagens uroligheder. Ved epicentret for det hele – Blågårds Plads – er man dog enige om, at der i hvert fald er én vinder ved tumulten i København. Og Rasmus Paludan har allerede varslet sin næste demonstration.

Søndag forvandlede Rasmus Paludan Blågårds Plads sig til et epicenter for en bølge af demonstranter, der skyllede ud over dele af København. I dag er oprydningen i gang, mens man overvejer, hvad lederen af partiet Stram Kurs vandt ved at dukke op på Nørrebro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl Celina Dahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rute 5C sætter farten ned på Nørrebrogade, og en ung mand læner sig op ad glasset fra bussens bagerste sæde.

Smartphonen foreviger de udbrændte rester af skraldespandene, som ligger halvvejs ude i krydset ved Fælledvej. Lugten af brændt plastik hænger i luften, og ved indgangen til Blågårdsgade – og epicentret for søndagens uroligheder – tvinger to mænd de afsvedne rester af endnu en skraldecontainer fri fra asfalten.

Det er morgenen efter Rasmus Paludan kom forbi Nørrebro, og på Blågårds Plads er man enige om én ting.

»Han vandt. I går fik han det, som han ville,« konkluderer Mohammed Hassoun, da han svinger en palleløfter ind foran grøntforretningen Hind Market få meter fra de forkullede skraldespande.

Hassoun var selv til stede ved demonstrationen og understreger, at han »ikke går ind for vold«. Men – forklarer han – når Paludan brænder en koran, sætter han gang i nogle følelser, der er svære at kontrollere.

Den samme historie går igen hos en far, der følger sin søn til skole. Han lægger vægt på, hvordan det gik rigtig galt, da partilederen begyndte »at spille fodbold« med islams hellige skrift.

Rasmus Paludan er partiformand for det islamkritiske parti Stram Kurs og har gennem det seneste år afholdt talrige protester, hvor flere har indebåret koranafbrændinger med henvisning til ytringsfriheden.

»Han er ikke demonstrant, fordi han er her kun for at provokere. Hvordan er det ytringsfrihed? Havde det været det samme, hvis han havde talt om, at holocaust ikke havde eksisteret?« spørger Mohammed Hassoun:

»Jeg føler mig ikke velkommen i Danmark med den slags. Men problemet er også, hvad det kommer til at betyde for den næste generation af muslimer, som er født i Danmark.«

Mohammed Hassoun var på pladsen og så, hvilke følelser der sprang op i tilhørerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl Celina Dahl.

Fra Blågårds Plads til Nordvest

Søndagens demonstration er seneste kapitel i en lang række Stram Kurs-protester, som Paludan har arrangeret over det seneste år. Partilederen, der både er uddannet jurist og dømt for racisme, har konsekvent brugt retten til ytringsfrihed som belæg for demonstrationerne, som ifølge et nyligt svar til Folketingets Retsudvalg har kostet den danske stat omkring seks millioner kroner i politibeskyttelse alene i 2019.

Den seneste demonstration bragte Paludan til Blågårds Plads i hjertet Nørrebro, og få timer senere ulmede urolighederne i København, der kulminerede i tåregas og kasteskyts.

I løbet af søndagens demonstration blev tre anholdt, hvoraf de to var sigtet for at angribe henholdsvis politiet og partilederen. Gennem aftenen og natten spredte demonstranterne sig imidlertid til blandt andet Christiania, Christianshavn og Københavns nordvestkvarter, og mandag morgen var antallet af anholdte steget til 23 personer.

Tilbage hvor der hele begyndte, er det tilbagevendende spørgsmål imidlertid, hvordan det kunne komme så vidt.

»Han ved jo godt, hvad der vil ske, når han kommer herud«

Det ryger stadig på Blågårds Plads. Et par fine røgstriber stiger til vejrs fra de forkullede rester af en omvendt trailer i pladsens ene hjørne, mens en hollændervogn ruller forbi fyldt med politifolk med trætte blikke.

En enkelt blunder op mod ruden, idet den triller forbi det udbrændte vrag og de knuste ruder i naboejendommen. Oprydningen er hastigt undervejs, men den massive trailer er tilsyneladende et større oprydningsprojekt end et par smeltede skraldecontainere.

Foto: Celina Dahl Celina Dahl.

»Hvis det her var en bog, var det som Rasmus Paludan selv ville have skrevet den,« konstaterer Thomas Kay, som lufter sin hund mandag morgen.

»Han ved jo godt, hvad der vil ske, når han kommer herud. Jeg hørte ham også efterfølgende sige, at det her har vist, at politiet ikke kontrollerer Nørrebro – og det var jo for så vidt rigtigt. Der skulle have været mange flere betjente til for det.«

Københavns Politi oplyser, at man ikke kan fortælle, hvor mange betjente der var afsat til at håndtere gårsdagens demonstration.

På cafeer, bænke og blandt hundeluftere går den pointe igen. Demonstrationen – som oprindelige skulle afvikles ved Mjølnerparken – blev rykket til Blågårds Plads. Ifølge de fleste Berlingske møder, er det en sikker opskrift på, at der ville komme en reaktion fra lokalt hold.

Paludan offentliggjorde mandag, at han vil afvikle endnu en demonstration på Blågårds Plads tirsdag.