Brosten, brand og bevæbnet politi: Paludan fik Nørrebro til at tænde af

Islamkritikeren Rasmus Paludans demonstration søndag udviklede sig til voldsomme optøjer på Nørrebro i København.

Uroligheder på Nørrebro i København, efter at den kontroversielle partistifter Rasmus Paludan har afholdt demonstration i området søndag den 14. april 2019. (Foto: Mathias Øgendal/Scanpix 2019) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Øgendal
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rasmus Paludan beviste søndag tre ting:

At han kan provokere.

At en del af Nørrebro i København er let antændelig.

Og at politiet bruger enorme ressourcer på at beskytte ham.

Optøjerne begyndte søndag eftermiddag, da Rasmus Paludan ville demonstrere på Blågårds Plads på Nørrebro. Paludan er islamkritiker og dømt for racisme. Han er stifter af partiet Stram Kurs og ivrig youtuber. Han nåede kun at være på pladsen få minutter, før han blev angrebet. Før politiet greb ind for at beskytte ham. Før brosten blev kastet mod politiet. Før containere blev sat i brand. Før politiet skød tåregas og trak pistoler.

Søndag aften, mens der stadig var uroligheder på Nørrebro, holdt politiet pressemøde på Politigården, hvor Jørgen Bergen Skov, chefpolitiinspektør ved Københavns Politi, fortalte, at tre personer var blevet anholdt som følge af dagens uroligheder.

»De første uroligheder var bredt funderet – gamle og unge – men nu oplever vi, at det drejer sig om områdets utilpassede unge og folk med bandetilknytning, som forsøger at fortsætte urolighederne,« lød det fra Jørgen Bergen Skov.

Epicentret var Blågårds Plads. Her holdt betjente med gasmasker og hollændervogne folk i skak. Klokken 18.22, var Berlingske til stede på pladsen sammen med en noget blandet skare. En mand med fuldskæg og hætten trukket ned i ansigtet råbte:

»Rasmus Paludan skal dø. Allah vil det.«

En anden mand dansede rundt med en flaske hvidvin i en hånd og en flaske Jägermeister i den anden. Rundt om hovedet havde han bundet afspærringsbånd.

Tre teenagepiger fra Brønshøj fortalte ædrueligt, at de var på vej ud til Fisketorvet, da de hørte om optøjerne på indre Nørrebro og lagde kursen om. De vidste ikke, hvad den præcise gnist til hele balladen var og fandt via Facebook et klip. Her ser man Rasmus Paludan og en anden person kaste en Koran mellem sig, som om det var en bold. Rasmus Paludan taber den tilsyneladende. Og så går det galt.

»Han er åndssvag,« sagde den ene pige.

»Spild af penge,« sagde den anden.

Den tredje rystede på hovedet:

»Alle synes, at han er irriterende. Men man kan ikke lade være med at give ham opmærksomhed. Det er langt ude.«

Rasmus Paludan skulle egentlig have holdt sin demonstration i Mjølnerparken, men efter en eksplosion i en bil natten til søndag, blev demonstrationen flyttet til Blågårds Plads.

Selv forklarede Paludan søndag forløbet sådan her til DR:

»Der skete det, at jeg blev angrebet af en somalier, og så anholdt politiet ham og hev mig ind i en mandskabsvogn.«

»Så var jeg i en mandskabsvogn i ret lang tid – måske et kvarters tid. Så var jeg ude at demonstrere i fem-syv minutter, imens der blev skudt med fyrværkeri og kastet med sten. Så blev jeg bedt om at sætte mig ind i mandskabsvognen igen, og det var ikke et valg.«

Rasmus Paludan forklarede også, at han havde planlagt at flytte sin demonstration videre til Østerbro efter, at han havde fået forbud mod at opholde sig på Nørrebro og i Nordvest. Men politiet gav – ifølge Rasmus Paludan selv – ham også forbud mod at holde sin demonstration på Østerbro.

Alene i 2019 har Rasmus Paludan demonstreret 17 gange frem til starten af april. Og det har i samme periode kostet samfundet seks millioner kr. at beskytte ham, viser et nyt svar fra Justitsministeriet til Folketingets Retsudvalg.

Regningen må nu være betydeligt højere efter søndagens optøjer på Nørrebro.

En lang række politikere lagde søndag afstand til Rasmus Paludans demonstration. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) formulerede sig sådan her på Twitter:

»Tager kraftig afstand fra Paludans meningsløse provokationer, der ikke har andet formål end at så splid. Mød ham med argumenter - ikke med vold. Værn om demokratiet og ytringsfriheden. Lad ikke nedsættende handlinger rettet mod bestemte grupper i DK ødelægge vores sammenhold.«