Islamkritikeren Rasmus Paludan dømt for racisme

Retten i Glostrup har kendt advokaten Rasmus Paludan skyldig i racisme for udtalelser i en video optaget foran »Black Lives Matter«-talspersonen Bwalya Sørensens hjem i Albertslund i april sidste år. »Jeg lagde videoen op for at blive en kendt person«, lød forklaringen.

Rasmus Paludan, der blev dømt for at have overtrådt racismeparagraffen, drager i en video en kobling mellem afrikanere og lav intelligens. Arkivfoto: Søren Gylling/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag havde en af Rasmus Paludans talrige politiske videoer, som han udgiver på Stram Kurs’ YouTube-kanal, bragt ham i retslige problemer.

Det stod klart, efter at Retten i Glostrup idømte Rasmus Paludan 14 dages betinget fængsel efter straffelovens paragraf 266 b, den såkaldte racismeparagraf, for at have ytret sig racistisk om afrikanere.

Rasmus Paludan drager i videoen en kobling mellem afrikanere og lav intelligens, og det har retten vurderet som ulovligt. Den pågældende video blev bragt på den politiske forening Stram Kurs’ YouTube-kanal. Derfor har retten vurderet, at der også er tale om propagandavirksomhed.

Islamkritikeren selv mener, at han er uskyldig, og han har anket dommen til landsretten med krav om frifindelse.

Ifølge anklageskriftet har Rasmus Paludan i videoen »fremsat udtalelser, ved hvilken en gruppe personer forhånes eller nedværdiges på grund af sin race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse«.

Rasmus Paludan, der er advokat, er stifter af den stærkt islamkritiske politiske forening Stram Kurs og har især gjort sig bemærket med sine videoer på Youtube. Han er desuden kendt for at afbrænde koraner under demonstrationer og omtaler sig selv som »Frihedens Soldat, De Svages Beskytter, Samfundets Vogter, Danernes Lys og partileder for partiet Stram Kurs«.

Rasmus Paludan i Retten i Glostrup

»Det er ikke min opfattelse, at alle sorte er dårligt begavede.«


I videoen – som Rasmus Paludan har fjernet fra YouTube – siger han blandt andet, at »det er klart, at der efter 20 år, hvor der ikke har været apartheid, dér er det jo kun blevet dårligere og dårligere for langt de fleste negere i Sydafrika. Og hvem skal man så give skylden for det? Ja, når man som (Bwayla Sørensen, red.) og som de fleste negere i Sydafrika ikke er begavede nok til at kunne se, hvordan tingene rent faktisk forholder sig, så er det meget nemmere kun at se i sort/hvid, og som sagt give skylden til de hvide«.

Rasmus Paludan siger også, at personer fra »lav-IQ-befolkningsgrupper« ikke magter at styre en nation og henviser i samme ombæring til det sydafrikanske parti African National Congress (ANC), som han ikke mener evner at styre et land.

I videoen står Rasmus Paludan lænet op ad et træ foran Bwayla Sørensens adresse og anklager blandt andet hende for racisme, fordi hun er tilknyttet organisationen »Black Lives Matter«.

»Det er ikke så mærkeligt, at hun er så forskruet, når hun har valgt at bosætte sig et sted, hvor der formentlig ikke bor en eneste hvid person,« siger han i videoen og opfordrer hende til at rejse til Zambia, så »vi slipper for sådan en racist i Danmark.«

Dømt for propagandavirksomhed

Rasmus Paludan var iført en sort vindjakke, da han fredag morgen trådte ind i retslokalet i retten i Glostrup. Jakken hængte han på knagen, inden han tog sin skudsikre vest af og placerede den bag stumtjeneren.

Undervejs i retssagen gjorde han ved flere lejligheder opmærksom på, at han er en truet mand. Han forklarer, at sikkerhedstruslen mod ham er så skærpet, at han i dag kunne »risikere at blive slået ihjel,« hvis han udgav en lignende video uden at have meddelt dette til politiet forinden. Af samme grund er han under PET-beskyttelse.

Den omtalte video blev set 829 gange, inden den blev fjernet. Ifølge senioranklager Danni Richter er »én allerede for mange«.

»Jeg lagde videoen op for at blive en kendt person. Det er vi afhængige af for at komme igennem med vores politik,« sagde Rasmus Paludan om videoen.

Han erkendte i retten, at videoen var »en politisk tale med et politisk formål,« men ikke at budskabet skulle være racistisk eller fornærmende.

»I forhold til IQ kan der være en stor forskel på, hvad videnskaben mener, og hvad folk mener. Derfor har jeg sagt, hvad der er åbenlyst rigtigt. Nemlig at folk, der tilhører IQ-70-befolkningen, ikke kan styre en nation. En person uden ben kan heller ikke spille fodbold. Det fornærmer man dem ikke ved at sige,« sagde han.

»Jesus Christ« udbrød Bwalya Sørensen under Paludans forklaring af IQ-gennemsnittet blandt befolkningsgrupper.

Rasmus Paludan fortalte yderligere, at han ikke mente, at »de fleste negere i Sydafrika var dumme og ikke fattede noget, så havde jeg jo bare sagt det. Jeg mente, at de var dumme, fordi de stemte på ANC, der bliver ved med at gøre forholdene dårligere.«

Han forklarede desuden, at han er »modstander af at opdele folk i race,« og at han i videoen i stedet henviser til IQ-70-befolkningsgrupper.

»Det er ikke min opfattelse, at alle sorte er dårligt begavede. Det er åbenlyst ikke tilfældet,« sagde han.

Dommen lagde vægt på, at selv om Rasmus Paludan angiveligt ikke mener, at »sorte er dummere end andre,« skal udtalelsen ses i sammenhæng med de resterende udtalelser i videoen. Byrettens dommere fandt således, at udtalelserne er fremsat med henblik på at påvirke meningsdannelse, og der er dømt efter den skærpende omstændighed omhandlende propagandavirksomhed.

Anklagemyndigheden er tilfreds med dommens udfald og påpeger, at den befinder sig inden for den forventelige strafudmåling.

Rasmus Paludan skal betale sagens omkostninger.