Betonværk lukkes efter skandaløse afsløringer i fundament under 23-etagers højhusbyggeri

BG Beton lukker den afdeling i København, som har leveret genbrugsbeton og beton med rester af byggeaffald til fundamentet under et 23-etagers højhusbyggeri på Amager.

Faste Batteri Vej på Amager. En whistleblower advarede for et halvt år siden om groft byggesjusk i et skandale-højhus – men også i to etageejendomme ved siden af. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Efter en whistleblower advarede om groft byggesjusk, har Københavns Kommune de seneste måneder undersøgt betonfundamentet under et 23-etagers højhusbyggeri på Bryggens Bastion på Amager. Undersøgelserne har afsløret, at fundamentet er langt svagere og langt mindre holdbart end det skulle være.

Og efter fund af genbrugsbeton, støbeskel og byggerester i betonpladen, har betonleverandøren, BG Beton, nu besluttet at lukke sit betonværk på Nordhavn.

Lukningen sker øjeblikkeligt med virkning fra mandag, lyder det i en pressemeddelelse.

»Betonleverancerne til Bryggens Bastion ligger et og to år tilbage i tiden. Vi har siden da skiftet hele ledelsen og størstedelen af medarbejderstaben. Det ændrer dog ikke på, at vi oven på den seneste tids grove afsløringer vurderer det som værende et nødvendigt skridt for at genetablere tilliden til BG Beton. Derfor har vi i dag indstillet produktionen og lukket værket,« udtaler Mikael Nielsen, direktør i BG Beton, i pressemeddelelsen.

Hvem vidste hvad?

BG Beton er et datterselskab til entreprenøren Bach Gruppen, og det er Bach Gruppen som entreprenør, der står for en række byggeprojekter på området Bryggens Bastion på det nordlige Amager – herunder højhusbyggeriet.

Mens BG Beton nu lukker en afdeling på Nordhavn i København, så har ovennævnte whistleblower tidligere advaret om, at den grove byggesjusk på Bryggens Bastion er sket ikke alene med BG Betons viden, men også med Bach Gruppens viden – faktisk på »direkte ordre fra den øverste ledelse i Bach Gruppen«, som det lød i en e-mail fra den anonyme whistleblower til kommunen sidst i februar.

Denne anklage har direktør i Bach Gruppen, Lene Christensen, pure afvist.

Bach Gruppen oplyste allerede i en pressemeddelelse i august, at entreprenøren tilsyneladende er blevet ført lyset af sit eget datterselskab, og at der er iværksat en stor, ekstern undersøgelse af alle Bach Gruppens byggerier på Bryggens Bastion. Bach Gruppen oplyste allerede i august, at der var fundet »grove uoverensstemmelser hos sjællandsafdelingen i datterselskabet BG Beton«.

Nye undersøgelser

I den nye pressemeddelese fra BG Beton gentages det, at man har fundet indikationer på, at personer i BG Beton har forfalsket eller afgivet ukorrekte fakturaer, følgesedler og bestillingssedler i forbindelse med leverancer af beton til højhusbyggeriet.

Desuden fremgår det af meddelelsen, at Bach Gruppen foruden den store, eksterne undersøgelse af beton og undergrund har igangsat en intern undersøgelse, der laves af eksterne efterforskere med speciale i denne type sager.

Nedlukningen af BG Betons værk i Nordhavn i København får ifølge pressemeddelelsen fra BG Beton ikke indflydelse på Bach Gruppes eksterne undersøgelse. BG Beton beholder sine øvrige værker andre steder i landet og vil fremover levere beton til København og det øvrige Sjælland herfra.

Højhusbyggeriet på Amager har været standset af kommunen siden 18. september, og det får ikke lov at fortsætte, før det er dokumenteret, at bygningen lever op til gældende sikkerhedskrav, lyder det i et notat fra Teknik- og Miljøforvaltningen til Teknik- og Miljøudvalget 28. september.