19-årig sigtet i forbindelse med Paludan-demonstration: Anbragte håndgranat, havde skydevåben og skrev »Død over Paludan«

19-årig anbragte håndgranat på Blågårds Plads timer før planlagt Paludan-demonstration. Nu er han sigtet for at være i besiddelse af skarpladte våben og have et klart budskab til Stram Kurs: »Død over Paludan«.

Blågårds Plads på Nørrebro i København. Københavns Politi gav tirsdag 16. april 2019 Rasmus Paludan forbud mod at demonstrere i hele København, efter han igen havde planlagt at demonstrere på Blågårds Plads. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En 19-årig mand af mellemøstlig afstamning blev onsdag morgen fremstillet i et grundlovsforhør i dommervagten i København. Iklædt sort trøje og mørke bukser satte han sig ned foran dommeren, mens han lagde en kasket på vidneskranken. Han var anholdt i forbindelse med en af de seneste dages uroligheder omkring Blågårds Plads.

Han er sigtet for at skrive »Død over Paludan« med sort spraymaling på jorden ved et af epicentrene for de seneste dages uroligheder. ​Konkret er den 19-årige sigtet for overtrædelse af stra​ffelovens § 266, som handler om trusler og at forvolde alvorlig frygt for eget eller andres liv ved at true med at »foretage en strafbar handling«. Han er ligeledes sigtet for overtrædelse af våbenloven, da han var i besiddelse af en pistol med ammunition og havde efterladt en skarpladt håndgranat på Blågårds Plads.

Anklagemyndigheden begærede efter sigtelsens oplæsning dørene lukket, og der er nedlagt navneforbud i sagen. Han er siden varetægtsfængslet i 27 dage frem til d. 14. maj.

Anholdelsen og fundet af håndgranaten, som blev anbragt på Blågårds Plads før endnu en varslet Paludan-demonstration tirsdag, opfattes af politiet som påmindelser om, at truslen mod både Paludan og den øvrige befolkning er mere alvorlig end hidtil antaget. Vurderingen betød også, at politiet aflyste den varslede demonstration tirsdag, og forbød efterfølgende Stram Kurs at demonstrere i Københavns Politikreds frem til den 23. april.

Paludan – der er uddannet jurist og dømt for racisme – har stået bag demonstrationer i tre politikredse med programpunkter som koranafbrændinger og uddelingen af »tegninger af profeten Muhammed, som bliver analt bollet af en hund, mens han selv trænger ind i en gris«.

Da demonstrationen, der startede bølgen af optøjer, løb af stablen søndag eftermiddag, var programmet det samme. Og på Blågårds Plads i hjertet af Nørrebro, fik partiets budskaber konsekvenser.

Bilbrande og håndgranater

Søndag blev partilederen Paludan gennet væk fra pladsen efter mindre end tre minutter. Herefter tog optøjerne fart, hvor tåregas og kasteskyts fløj gennem luften, mens demonstranter og politi kolliderede i gadebilledet. Urolighederne bredte sig i løbet af eftermiddagen og natten til både Christiania, Christianshavn og Nordvest, mens lignende demonstrationer i Albertslund og Lyngby eskalerede til konfrontationer mellem kampklædt politi og demonstranter både mandag og tirsdag.

Bølgen af urolighed har resulteret i utallige knuste ruder, mere end 30 anholdte, cirka 40 bilafbrændinger – for ikke at tale om affaldscontainere i flammer.

Udviklingen har også været den tilbagevendende grund til, at både Københavns Vestegns Politi og Københavns Politi adskillige gange har aflyst varslede demonstrationer.

Tirsdag blev udviklingen for meget for Københavns Politi, hvor fundet af en håndgranat på Blågårds Plads og hovedpersonen ved morgenens grundlovsforhør spillede en central rolle.

Et »ret usædvanligt« skridt

Ved et pressemøde på Københavns Politigård mandag aften lagde chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov ikke skjul på, at politiet havde foretaget et opsigtsvækkende valg. Kort tid forinden, havde Københavns Politi meddelt, at Stram Kurs – og dermed Rasmus Paludan – havde fået et forbud mod at demonstrere frem til den 23. april.

»Vi er selvfølgelig klar over og har fokus på, at Stram Kurs har forsamlings- og ytringsfrihed. Vi er meget bevidste om det og har vejet det tungt i forhold til vores beslutning. Men vi har lagt vægt på, at Stram Kurs tidligere har haft lejlighed til at gennemføre deres demonstrationer og handlinger i politikredsen, og vi føler derfor ikke, at deres ytringsfrihed bliver krænket i meget væsentlig grad,« sagde Jørgen Bergen Skov.

Chefpolitiinspektøren tilføjede, at det forlængede forbud hang sammen med fundet af håndgranaten og anholdelsen af den mand, som onsdag blev fremstillet i grundlovsforhør. Tilsammen tegnede det et alvorligt billede.

»Der er en konkret og nærliggende fare for, at det offentlige og enkeltpersoners sikkerhed kan være i fare,« konstaterede Jørgen Bergen Skov.

Samme konklusion nåede man frem til hos Københavns Vestegns Politi, der tirsdag indførte et midlertidigt forbud. I en pressemeddelse oplyser politikredsen, at Rasmus Paludan og Stram Kurs har fået forbud mod at demonstrere frem til torsdag d. 18. april. Stram Kurs havde ellers allerede offentliggjort endnu en demonstration i Københavns Vestegns politikreds.

Af hensyn til læsevenligheden har Berlingske tilføjet tegnsætning og korrektur ved citater fra Stram Kurs' partihjemmeside.