Slaget ved Kursk 1943

Slaget ved Stalingrad under Anden Verdenskrig. Billedet her er fra vinteren 1942-1943 og viser sovjetiske soldater, der forsøger at presse den tyske hær tilbage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sommeren 1943 fandt historiens største kampvognslag sted i et område nær den russiske by Kursk. En lille million tyskere kæmpede mod mere end to millioner sovjetiske soldater i knapt to varme og støvede sommermåneder på de russiske stepper. Sovjetunionen vandt slaget, men under uhyrlige omkostninger, og har formentlig derfor lige siden haft et stort behov for at retfærdiggøre tabene på op mod 1,7 millioner dræbte, sårede og savnede og over 6.000 kampvogne.

Slaget er derfor i sovjetisk og russisk historieskrivning blevet helgenkåret til trods for, at mange i dag mener, at der var tale om et såkaldt taktisk nederlag, hvor sejren på slagmarkerne omkring Kursk slet ikke stod mål med tabene. Slagets udfald er også omdiskuteret, da ingen af parterne på slagmarken opnåede de mål, som de satte sig for. I programmet taler vi om bogen »Kursk 1943 – the Greatest battle of the Second World War« af den tyske historiker Roman Töppel. Gæst er kommandør og tidl. militærhistoriker ved Forsvarsakademiet Poul Grooss.

Hør flere afnit af Hitlers Æselører her.