Hitlers Æselører: Sophie Scholl og Den Hvide Rose

Sophie Scholl fotograferet den 23. juli 1942. Da hun og Hans Scholl (tv.) syv måneder senere lagde antinazistiske løbesedler på universitetet i München, blev de pågrebet. Efter intensive Gestapo-forhør og en efterfølgende skueproces blev de henrettet sammen med vennen Christoph Probst (th.). Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 21-årige børnehavelærerinde Sophie Scholl var biologi-studerende ved Münchens universitet. Sammen med sin storebror Hans og en lille gruppe andre unge studerende gjorde hun oprør mod det nazistiske regime ved i en periode over et halvt år at uddele løbesedler med opfordring til oprør mod Adolf Hitlers regime.

Syv medlemmer af modstandsgruppen »Den hvide Rose« endte med at betale den højeste pris ved halshugning, men de blev siden forbillede for nye tyske generationer. Deres mod og aktive stillingtagen med fatale konsekvenser er siden blevet fremhævet som et eksempel på, at ungdom ikke kan bruges som undskyldning for ikke at sige fra i forhold til et tyrannisk og morderisk system som det nazistiske.

Historien om Sophie Scholl og modstandsgruppen »Den hvide rose« er blevet portrætteret i flere bøger og i intet mindre end tre film. På dansk udkom i 2011 en  biografi af den tyske historiker, forfatter og journalist Barbara Beuys med titlen »Sophie Scholl – Pigen, der trodsede Hitler«.

I programmet medvirker Lykke Friis.