Norske håndboldkvinder får bøde for at nægte små trusser

EHF har givet en bøde til det norske landshold i beachhåndbold for at tage tights på ved EM i protest.

Det er uniformer, som det ungarske ungdomslandshold i beachhåndbold har på her på billedet, der er fra 2018, som er påkrævet kvindespillerne ved EM. Fold sammen
Læs mere
Foto: Handout/Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det Norske Håndboldforbund har fået en bøde på 1500 euro (11.000 kroner) af Det Europæiske Håndboldforbund (EHF) for at overtræde reglerne om påklædning ved EM i beachhåndbold.

Det sker, fordi håndboldkvinderne nægtede at tage de sædvanlige trusser på, der er en del af kampuniformen, og i stedet spillede i tights i bronzekampen ved EM.

»Det er i strid med reglerne om atleternes uniform i Det Internationale Håndboldforbunds (IHF) regler inden for beachhåndbold,« skriver EHF i afgørelsen på sin hjemmeside.

Norges Håndboldforbund kendte reglerne og var godt klar over, at der sandsynligvis ventede en bøde.

»Men jeg synes, at det er lidt urimeligt og uklogt at give sådan en bøde til en gruppe kvinder, der kæmper for naturlige rettigheder,« siger præsident i forbundet Kåre Geir Lio til det norske medie VG.

Mens mændene må spille i shorts og tanktop i beachhåndbold, skal kvinderne spille i bikini med specielle regler.

»Toppen skal være en tætsiddende sports-bh med dyb udskæring ved armene. Trusserne må ikke være mere end ti centimeter på siderne,« står der i uniformsreglerne ifølge nyhedsbureauet NTB.

I det norske forbund har man længe forsøgt at få ændret reglerne.

Norges kultur- og ligestillingsminister Abid Raja (Venstre) kalder på Twitter bøden for »helt latterlig«.

»Hold da op så mange holdningsændringer, der er behov for i det gammeldags internationale alderdomsforbund inden for idrætten. Det værste er, at de bare slet ikke forstår ligestillingen,« skriver han.

I Dansk Håndbold Forbund (DHF) har man gennem længere tid forsøgt at få ændret reglerne om kvindernes påklædning i beachhåndbold, siger generalsekretær Morten Stig Christensen.

EHF skriver i en mail tirsdag, at forbundet modtog en henvendelse fra Norge om at få ændret reglerne for uniformerne. Derfor blev det diskuteret med de 50 medlemslande på en EHF-kongres i april, hvor også IHF var til stede.

Ifølge EHF blev landene enige om at diskutere emnet igen i august, når den nyligt sammensatte Beach Handball Comission skulle holde sit første møde.

På det møde skulle alle forslag på bordet, så man kunne sende et konkret ændringsforslag til Det Internationale Håndboldforbund (IHF), der formelt er den eneste instans, der kan ændre reglerne på verdensplan.

EHF påpeger, at hverken Norge eller andre lande siden april har rettet henvendelse til IHF.

EHF forsikrer dog, at man sammen med IHF vil lytte til spillernes holdninger og finde frem til den ideelle præsentation af sporten – og det inkluderer også spillernes tøj.

Danmark havde også både et herre- og damehold med ved EM i beachhåndbold i Varna i Bulgarien.

De danske mænd vandt EM, mens de danske kvinder fik sølvmedaljer.

/ritzau/