Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Regeringen gik et skridt for langt – nu straffer Nemesis

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Hybris

Peter Nedergaard

Det er gået meget godt for regeringen hidtil under coronakrisen, hvor den flere gange har slået hårdt ned med nedlukninger, afstandskrav, krav om hjemmearbejde og så videre. Befolkningen har tilsyneladende bakket op. Oppositionen har heller ikke gjort meget væsen af sig. Det er i den slags situationer præget af lutter medvind, at der sker det, som nu er sket. Regeringen går lige et skridt for langt. Ydmygheden lægges på hylden. Man bliver hovmodig.

I det gamle Hellas var hovmod den største synd. Det var hybris. Det fænomen optræder, når man trodser de naturlige menneskelige begrænsninger, som vi alle er underlagt. For det straffes man af retfærdighedens gudinde, Nemesis. Akkurat som regeringen bliver straffet, fordi den tilsyneladende troede, at den kunne trodse retsstaten.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Minkens manglende mytologi

Hans Hauge

Nu hvor mink, eller »minkern« som de hed i Vendsyssel, er ved at forsvinde fra det danske landskab sammen med minkavlere og minkfarme, er de pludselig blevet synlige og omfattet af stor empati. Nu ser vi dem, fordi vi ikke ser dem. Minkfarme har altid været usynlige og set på med foragt. Ligner de ikke lidt kz-lejre?

Der findes ikke minkfarme i danske film, i turistbrochurer, romaner, sange. Hvem har set et maleri af en minkfarm? Før i tiden forbandt man minkfarmere med Fremskridtspartiet. Og er det ikke kun rige fruer, der går med minkpels? I dag føler de i København med de minkfarmere, hvis »livsværk« forsvinder. Snart er de glemt, og de kan igen tale uforstyrret om sexisme, vegetarmad og det amerikanske valg.