Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Lars Møller i Groft sagt: Kun detaljer mangler, før der er fuld ligestilling i Saudi-Arabien

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Saudisk ligestilling

Lars Møller

Mange har travlt med at fordømme kongedømmet Saudi-Arabien på grund af det lidt uheldige mord på en saudisk journalist på ambassaden i Tyrkiet. Groft sagt er overbevist om, at retfærdigheden nok skal gå sin gang, og at kronprinsen ikke var involveret. Det siger præsident Trump nemlig.

Man har helt glemt at hylde kronprinsens bestræbelser på at indføre fuld ligeberettigelse mellem mænd og kvinder. Et af de helt nye initiativer er gennemførelse af en lov, der giver kvinderne ret til at få en SMS fra domstolene, hvis de er blevet skilt fra deres mand. Efter det oplyste mangler kun nogle få detaljer, så er der fuld ligestilling i Saudi-Arabien.

Berlingske skrev i nedenstående »Groft sagt«-spalte 20. januar, at den svenske forfatter, Jan Guillou, i 1970erne var »spion for den sovjetiske efterretningstjeneste KGB«. Det er der ikke belæg for at påstå. Berlingske burde have nøjedes med at skrive, at Jan Guillou har været agent for KGB. Berlingske beklager.

Jan Guillou var landsforræder

Bent Blüdnikow

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Jan Guillou er symptomet på, at Sverige er sygt. Han var agent for den sovjetiske efterretningstjeneste KGB og samarbejdede i 1970erne med palæstinensiske terrorister og var i Kastrup Lufthavn for at spionere mod det israelske flyselskab EL Al. Han var på den yderste voldelige venstrefløj.

Hans selvbiografi er fyldt af løgn og fortrængninger, men fik alligevel rosende anmeldelser også i det borgerlige Svenska Dagbladet. Han blev bestseller-forfatter til halvdårlige thrillere og elsket af Mediesverige. Han optræder stadig i aviser og TV, som om al fortid var visket ud. Men det er ikke kun i Sverige, denne ekstremist er elsket.

Forleden fyldte han 75 og hans ubehagelige fortid underspilles i Politiken, hvor Bo Tao Michaelis blot kalder ham en »dumdristig provokatør«, men ellers omtaler ham positivt. I Danmark storsælges hans bøger også, og hvert år er han en elsket gæst på bogmessen i København. Det er ikke kun Sverige, der er sygt.

Beklager, Ejnar

Eva Selsing

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

92-årige Ejnar fra Helsingør, som er stort set blind, dårligt gående og utryg i sit eget hjem, kan ikke komme på plejehjem. Fordi det synes kommunen lissom ikke er nødvendigt. Kanske borgmesteren har for travlt med at uddele integrationspriser til islamister til at tage sig af den slags?

Og, helt ærligt, hvem er det smartest at hjælpe? Hvem giver flest økospelthumanismeglobalisme-point at betale til – et stort influx af unge, raske svende fra Nordafrika og Mellemøsten, eller en kedelig, gammel dansk mand? Vi behøver ikke engang at foretage en rundspørge i de definerende klasser; svaret er givet på forhånd.