Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Boris Johnsons Brexit-plan er at køre ud over skrænten

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

En sand realist

Lars Møller

Den tidligere britiske udenrigsminister Boris Johnson mener, at Storbritannien skal bruge de sidste uger inden briterne forlader EU til sin fordel. Det er nemlig altid i de sidste dage af en forhandling, at de store indrømmelser bliver givet, ifølge Johnson. Han mener derfor, at premierminister May skal rejse til Bruxelles og banke i bordet. Enten får vi en ordentlig aftale, som vi godt nok ikke rigtig ved, hvad skal indeholde – eller også isolerer vi kontinentet.

Groft sagt må i al stilfærdighed minde om, at det var premierministerens udgangspunkt for to år siden, men det ses ikke rigtig at have gjort indtryk. Danmark skylder Storbritannien meget, bortset fra at de stjal vores flåde i 1807, men vi kan ikke hindre dem i at køre ud over skrænten. Desværre.

Rets-hvad for noget?

Eva Selsing

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Så er der herligt nyt til alle jurister og andet godtfolk, der nyder godt af vort feudale retssystem, hvor den almindelige dansker indtager en bundplads. En 51-årig mand, som blev angrebet med en økse i sit eget hjem, har fået en straf, der er længere end overfaldsmandens. Offeret endte i livsfare, men nåede inden at affyre et advarselsskud op i luften med sin salonriffel. Nu har fru Justitia talt, og mens gerningsmanden får 2 års fængsel, kan offeret se frem til hele 2,5 år i tremmely.

Så kan de lære det, de moralske primitivister derude: man må ikke beskytte sig selv, og staten beskytter dig heller ikke. Medmindre du er gerningsmand, altså. Dét er kriminologisk raffinement, der vil noget. Står så godt til resten af identiteten med friværdi, stofnet, årskort til Louisiana og en betændt glæde ved undertrykkelse af småborgernes værdier, derunder særligt den forhadte retsfølelse.

Fjernhedsprincippet

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Det er i EU-regi besluttet, at alle mænd SKAL tage en øremærket barselsorlov på to måneder, hvis den ikke skal gå tabt. EU vil således regulere, hvordan man tilrettelægger arbejdet med de nyfødte i familierne. Engang lovede man ellers, at fra nu af skulle nærhedsprincippet gælde. EU skulle ikke gribe ind i forhold, som bedre kan besluttes på lavere niveauer. Man lovede også, at EU ville være »big on big things and small on small things«.

Alt dette brydes der med ved lovgivningen om mænds barselsorlov, som er svær at få til at passe ind med det lovede. Det virker nærmest, som om man har indført et fjernhedsprincip, hvor man virkelig griber stort ind i småting, som de enkelte familier udmærket selv klarer.