Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Lad grænserne stå pivåbne, Sverige, og I vil svømme i penge

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Lukrativ berigelse

Eva Selsing

De husker måske, hvordan det svenske etablissement gennem tiden har glædet sig over den økonomiske gevinst, migranterne var? Økonomer, politikere og debattører har gang på gang fremhævet, hvilken voldsom pekuniær lykke, de tilvandrede fra Mellemøsten og Nordafrika ville blive. I milliardklassen!

Desværre lader rigdommene ikke til at sive ned til de svenske kommuner. Faktisk er en tredjedel af kommunerne i dyb økonomisk krise - så stor, at man ikke har råd til ordentlig pleje af de ældre og svage. I Motala har bystyret for eksempel valgt at sænke varmen i offentlige bygninger, også på plejehjemmene, for at spare – og give de gamle tæpper i stedet. Så kan de sidde der og klapre.

Heldigvis har det intet med indvandringen og den store del deraf, der er på overførselsindkomst at gøre. Ikke det mindste. Så løsningen må være at åbne grænsen meget mere og så vente på, at millionerne ruller ind. Simpelthen. Ellers bliver der aldrig råd.

Løkke eller krumsabel

Niels Jespersen

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Det er en ærgerlig situation, at de mordere, som Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, påstår ikke at have sendt til Tyrkiet for bogstaveligt talt at save den kritiske journalist Jamal Khashoggi i småstykker, gik hen og blev afsløret. Derfor lover bin Salman nu at straffe de ansvarlige, der kan se frem til løkken eller krumsablen. Det er vist det nærmeste, man kommer retfærdighed i den virkeliggjorte Islamiske Stat.

Saudi-Arabien er ellers i gang med et større turistfremstød. Groft sagt kan næsten ikke vente med at besøge en skoldhed ørken med et civilklædt sharia-politi konstant på udkig. Hvor der ikke findes grundlov eller rettigheder. Blot domme afsagt af vanvittige teologer.

Nej, ved nærmere eftertanke tager vi nok bare en GT på et hotel i Jordan eller Tunesien i stedet. Et sted, hvor man ikke som turist skal leve på bensavmandens nåde.