Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Kommunale vækkeordninger: Groft sagt slår hovedet ned i bordet

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Kommunal curling

Peter Nedergaard

Visse kommuner har vækkeordninger, hvor man sørger for, at unge kommer op om morgenen. Nu er kommunerne også begyndt at tilbyde kurser, der skal hjælpe borgerne til at sove bedre.

Lene Schramm Petersen, der er gruppeleder for livsstilsafdelingen ved Brørup Sundhedscenter, mener, at det er en rigtig god kommunal opgave: »Mange af borgerne har en udfordring med livsstil, men sover de dårligt om natten, er de ikke særligt modtagelige over for livsstilsændringer, men det ændrer sig, når søvnen bliver bedre. Derfor er det en kommunal opgave at hjælpe søvnen på vej,« siger hun til Kristeligt Dagblad.

Præmissen for hendes udsagn er, at borgernes varierende livsstil tillige er et kommunalt ansvar. Groft sagt slår hovedet ned i bordet.

Ballade i Hummus-strædet

Jarl Cordua

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Det er selvsagt en plage for en gammel gnavpot hos Groft sagt hele tiden at skulle forholde sig til de mange nye fremmedord, der fyger ind i det politiske vokabularium.

Groft sagt føler derfor med politikerne, der konsekvent udtaler ordene forkert. Eksempelvis konstaterede Pia Kjærsgaard for år tilbage, at en veritabel »tusknami«, dvs. en flodbølge med flygtninge, væltede ind over Europas grænser, hvorfor hun og DF sidenhen har insisteret på et paraDIKme-skifte i dansk udlændingepolitik. SFs formand Pia Olsen Dyhr og landets nye forsvarsminister Trine Bramsen kan såmænd også være med, da de i det storpolitiske drama, der udspiller sig mellem Iran og USA, omtaler et hidtil ukendt farvand, hvor der er opstået fare for den frie sejlads med fragtskibe. Groft sagt er i alt fald faret vild i atlasset i et forgæves forsøg på at lokalisere »Hummus-strædet«.

Der er vist nok to biologiske køn

Bent Blüdnikow

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Man må sige, at folketingsmedlem Henrik Dahl (LA) udviser stort politisk mod. På sin hjemmeside proklamerer han, at han vil starte en ny folkebevægelse imod identitetspolitik. Bevægelsens formål er, at mindretal ikke skal tildeles kollektive rettigheder. Det betyder at erkende, at 95-98 pct. af alle danskere er heteroseksuelle og at de seksuelle minoriteter ikke skal have kollektive rettigheder.

»Vi siger meget høfligt, at der er to biologiske køn. Og at alt andet i ren statistisk forstand er afvigelse,« skriver Dahl. Og i denne nyser af et facebook-opslag lægger han sig ud med alt og alle i den progressive presse ved at tilføje: "Mindretallet skal ikke bosse rundt med flertallet. Mænd skal ikke kunne udgive sig for kvinder og ødelægge kvindeidræt."

Ups. Her har vi vænnet os til, at ingen kan finde ud af, hvem der er mænd og kvinder og på redaktionerne tiltaler vi nu alle med »hen« og så kommer denne dreng som i Kejserens nye klæder og kalder mænd og kvinder for mænd og kvinder. Gys.