Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Joan Ørtings voldtægts-shitstorm

Anne Kirstine Cramon. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Ørtings shitstorm

Anne Kirstine Cramon

Danmarks fremmeste sexolog, Joan Ørting, er ude og forsvare den voldtægtsdømte Per Brændgaard i BT. »De to parter skulle have talt bedre sammen. Så var det ikke kommet dertil«, siger sexologen. Hun uddyber, at voldtægtsofferet nok i virkeligheden har følt sig skuffet over, at samlejet var så hurtigt overstået, og at det er derfor, der er indgivet en voldtægtsanmeldelse. Groft Sagt mener, at hvis det var sådan, det foregik i virkeligheden, ville der være en konstant kø af kvinder fra Station Bellahøj og hele vejen ind til Kongens Nytorv.

Ørtings manglende situationsfornemmelse og moralske kompas fremtvinger unægtelig tvivl om kvaliteten af hendes sexologuddannelse, som får en mini-MBA fra Probana Business School til at ligne en master fra Harvard. Groft Sagt kan blot konstatere, at det danske terapeutmiljø åbenbart er Det Vilde Vesten. Ørting har siden offentligt sagt, at hun har ændret holdning. Problemet er bare, at holdningen ikke er ændret fordi hun er blevet klogere, men fordi hun er endt i en shitstorm.

Den er gal med kompasset

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Den af navn konservative justitsminister, Søren Pape Poulsen, vil gøre det strafbart for forældre at give børn stuearrest i længere tid. Strafudmålingen er stadig uklar, men det fjerner ikke det mest interessante spørgsmål: Hvad får en konservativ politiker til at foreslå noget sådant, når det burde være en klar konservativ ideologisk position at værne om familiens autonomi?

Et svar, som denne Groft sagter kan komme på, består i, at danske konservatives ideologiske retningssans er i ualmindelig grad dårligt udviklet. Mens mange danske liberale kender deres Smith og Hayek i detaljen, kender få konservative deres Burke og Gadamer på tilsvarende vis. Måske er det basalt set årsagen til de danske konservatives tendens til lidenhed, som ovennævnte forslag kun forstærker.

Hvor er betjentene?

Bent Blüdnikow

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Hvis De har undret Dem over, at politiet ikke kommer ud til Dem, når der har været indbrud i Deres hus eller at politiet er fraværende ved røveri i Deres butik, så får man forklaringen i kronikken i denne uge i Jyllands-Posten. Det er pensioneret politimand Per Nørhave, der skildrer, hvordan polititireformer har fjernet politifolk fra gader og patruljer.

Politiet er efter reformen i 2007 ikke mere nærværende for folk, skriver Per Nørhave. Man har centraliseret politistationerne, fjernet døgnbetjenten og skåret ned på politistyrken fra 11.000 i 2011 til 9.926 i 2018. Men samtidig er antallet af akademikere steget markant. Per Nørhave mener, at der er ansat mere end 600 akademiske årsværk inden for politiet.

Så tror pokker, at betjent Hansen ikke kan komme ud til banale røverier, når han er erstattet med akademikere, der sikkert har læst bøger om offentlig forvaltningsret, men aldrig har arresteret en røver.