Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Husk lugtesalt, hvis I besøger Glyptoteket

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Jomfrunalske bekymringsmaskiner

Niels Jespersen

De jomfrunalske bekymringsmaskiner ovre på Politiken har det ikke nemt. Det er nemlig ikke kun nutiden, der er krænkende med blonde pigesange og kønsbestemte julemandsopfattelser. Avisen har netop genset Erik Ballings »Huset på Christianshavn« og med gru konstateret, hvordan »kameraets dvælen ved den kvindelige anatomi nærmer sig et overgreb«.

Groft Sagt håber aldrig, at Politiken krydser Rådhuspladsen og besøger Glyptoteket uden at huske lugtesaltet, for vi skal da love for, at de klassiske kunstnere forstod at dvæle ved den kvindelige anatomi.

Danske biskopper er passive

Bent Blüdnikow

Foto: Claus Bigum.

Danske biskopper viste imponerende mod i september 1943, da de lod præsterne oplæse et hyrdebrev, som protesterede mod nazisternes jødeforfølgelser. Groft sagt har spejdet efter lignende mod i disse triste tider, hvor de kristne forfølges i Mellemøsten.

I samtlige muslimske lande bliver de kristne chikaneret og forfulgt. På trods af, at de kristne i dag er den mest forfulgte minoritet i Mellemøsten, er der en forbløffende tavshed i Europa. Ingen folkelige bevægelser er ude i gaderne for at protestere. Venstrefløjen kan kun tale om palæstinenserne. Og hvor er de modige biskopper? Det er nu, de burde gå gennem gaderne med protestskilte og skrive vrede indlæg til pressen og til internationale organisationer mod forfølgelsen af kristne.

Progressiv plat pop

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

I 1960erne var plat pop vor tids pest, som Klaus Rifbjerg sagde. Det var dengang, de kulturradikale kritiserede pop. Nu er alt vendt på hovedet. I dag er pop blevet progressiv og kulturradikal og alternativ.

På TV 2 sidder tre popsangere i bedste sendetid lørdag aften og nikker med hovedet som kinesiske dukker. Og så siger den ene af dem: »Ghettoer det er sådan noget regeringen har opfundet,« og så trak den skaldede popmand nazikortet og fortsatte: »Ligesom nazisterne«. Det er naturligvis løgn, men hvad gør det? Målet retfærdiggør midlerne. X Factor er gået ind i valgkampen støttet af reklamer til støtte for Morten Østergaard.