Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Hellere champagne-socialister end røde bonderøve

Jespersen
Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Champagne-socialister eller røde bonderøve

Niels Jespersen

Under Pia Olsen Dyhrs ledelse har SF flere gange været faretruende tæt på at minde om et seriøst parti. Heldigvis har fremgangen ved sidste valg givet plads til en række ægte SFere, der på flotteste vis lever op til alle fordomme om ravhekse og fløjlsbukseklædte elevrådsformænd. En af dem er nyvalgte Carl Valentin, hvis bidrag til klassekampen er et forslag om et forbud mod den franske leverpostej, foie gras, som han mener kun eksisterer for at »tilfredsstille overklassens smagsløg«.

Man kan mene, hvad man vil om dyrevelfærd. Groft Sagt har nok svært ved at se forskellen på udnyttelsen af franske gæs og de danske svin, hvorfra arbejderklassen får deres nakkekoteletter. Til gengæld kan vi godt se det komiske i at udråbe traditionel bondekost fra det franske landkøkken til overklassespise. Hvorfor fik vi ikke valgt nogle flere champagne-socialister frem for røde bonderøve?

Racisme, racisme, racisme

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

USAs præsident er »racist«. Det siger alle medier. Og så er det et faktum. Et ords betydning er dets brug. I dag er det racisme at sige om en person, at hun skal rejse hjem til sit fædreland. Det har givet ordet »racisme« en ny vidde.

Trump har sagt, at nogen skulle rejse hjem, men ikke hvem. De fire kongresmedlemmer, The Squad, AOC, Omar, Pressley, Tlaib, har valgt, at det er dem, der er ofrene. Der er intet bevis. De bliver ikke sendt hjem, men det er jo værre at sige noget end at gøre noget. Man må gerne sende folk hjem, men blot ikke sige, at de skal sendes hjem.

Tlaib er erklæret antisemit. Det er Trump ikke. Der skelnes mellem racisme og antisemitisme. Antisemitismen er venstrefløjens racisme. Antisemitismen er den kulturelt accepterede racisme. Derfor er der ingen, der forarges over det britiske Labour-partis antisemitisme. Og derfor er Tlaib mediernes darling, og det gælder også hendes hat.

Hvorfor er alle ikke som os i Kbh. Ø?

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Kina er klart et manipulerende pandadiktatur. Rusland er slem som Sovjet. USA er fake news. Storbritannien er ikke meget bedre. Se bare Boris. Afrika er korruption med bistand. Mellemøsten er islamisme. Sydeuropa svinger mellem populisme og væggelus. Østeuropa er befolket med nationalister. Berlin er måske meget godt – men hvad med resten af Tyskland! Frankrig er da ok til cykelløb, men kan man forstå dem? Holland kalder sig Nederland – hvem kender det land? Sverige – risikerer man ikke at blive skudt? Norge – ja, men hvorfor gik de? Finland - depri. Selv i DK bor der mange mærkelige mennesker – i Thyborøn, Tåsinge, Tønder. Hvorfor bor alle ikke i København Ø?