Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Vi kan da ikke have minkavlere gående løs

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Minkavlere var en provokation

Peter Nedergaard

Efter sigende skulle kommunisten Preben Møller Hansen engang have udtalt, da han blev spurgt om, hvordan man kunne se, at der var kommet socialisme i Danmark: »Så vil der gå færre med minkpelse op og ned ad Strøget«. Senere blev minkfarme udsat for hærværk af Dyrenes Befrielsesfront. Blandt andet blev dyr sluppet ud i naturen, hvor de gik løs på fugleæg og mindre dyr.

For venstrefløjen udgjorde minkproduktionen imidlertid en provokation, som gik videre end det. Minkfarmerne var selvhjulpne, selvstændige og hårdtarbejdende mennesker, som med et begrænset jordareal i de afsides dele af landet i de fleste år skaffede sig et godt udkomme på et produkt, som fik globalt renommé og tjente milliarder ind til landet. Minkavlerne afkræftede alle venstrefløjens udbytningsteorier. Sådan nogle kan vi ikke have gående løs.

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Dejlige, regnbuefarvede Sovjet

Eva Selsing

Så er der nyt fra vor tids Sovjet. EU-kommissionen vil nu, som et led i de mangfoldige (!) bestræbelser på at indpode medlemslandene med regnbueideologien, forbyde »hadtale« mod LGBT-folk. Kommissionsformand U. von der Leyen var endda lykkelig over også at kunne inkludere islam ved at forbyde al grim tale om »race, religion, køn eller seksualitet«. Virkelig en god idé, når nu man gerne vil fortsætte med at importere virile mænd fra Mellemøsten.

Det overrasker ikke kritikere af unionen, men det bør animere dens borgerlige fans til lidt selvransagelse: når ens elskede »fredsprojekt« går ud af en så åbenlyst totalitær tangent, kan det være, fordi projektet faktisk slet ikke er borgerligt. Det sker nok desværre ikke, for en sådan introspektion kunne jo resultere i den erkendelse, at de unionselskende heller ikke selv var borgerlige.