Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Vi håber, at det brune Danmark rejser en statue for Uffe Elbæk

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Niels Jespersen

Hvide mænd har det ikke nemt for tiden. Demonstranter vælter monumenter og kræver, at vi gør afbigt for vores medvirken i slaveriet og kolonialismen. Nogen gange kan man blive helt sørgmodig og føle, at der efterhånden ikke længere er brug for os.

Heldigvis er der stadig enkelte eksemplarer af vores bleghvide race, der gør nytte. En er Uffe Elbæk, der på Twitter skriver om sin tidligere partifælle Sikandar Siddique, at »For første gang får det brune mangfoldige Danmark en 100 procent autentisk stemme«.

Groft sagt synes, at det er flot, at Uffe Elbæk på den måde løfter den hvide mands byrde og fortæller, hvilke brune stemmer, der er autentiske, og hvilke, der ikke er. Vi håber, at det brune Danmark rejser en statue for Elbæk som den mest autentiske hvide stemme i Folketinget.

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Søde Satan

Eva Selsing

Så blev det rollespillernes tur til en omgang i tossemaskinen. Ja, det er orkerne, som skal reddes fra Tolkiens stereotypificerende hadtale. Firmaet bag rollespillet Dungeons and Dragons føler nemlig, at »orker er blevet fremstillet på samme nedladende måde som etniske minoriteter.« Fremover skal billedet af fantasivæsnerne »nuanceres«. Jamen, selvfølgelig.

Hermed er der lagt op til næste indlæg i føljetonen »Verden på hovedet.« Se med i morgen, hvor danske folkekirkepræster dekonstruerer den racistiske og stereotype tegning af Satan som ond. Efterfulgt af et portræt af Hitler som en rar og dyrevenlig mand med kreative aspirationer.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Fra klasse til race

Hans Hauge

I 1970erne kunne man ikke benægte, at Danmark var et klassesamfund. Det kunne enhver jo se på nær de reaktionære. Så faldt Muren, og nu kunne ingen se det. Da Lars Løkke dannede regering var Danmark to ting: dejligt og kristent. Det kristne kunne alle se på nær de røde.

I 2020 kan eller må ingen benægte, at Danmark er et racistisk samfund. Det kan enhver jo se på nær de nationalkonservative. Hvorfor kunne ingen se racismen i 1980erne? Fordi den ikke blev »italesat«. Det mærkelige er, at Pernille Vermund og Pia Kjærsgaard går med på Pernille Skippes racismeitalsættelse. Selvfølgelig er det ikke racistisk at bede de hvide gå bagest i den demonstration. Der findes jo ingen racer. Race har blot erstattet klasse som symbol – hos socialisterne. Lad blot Bwalya Sørensen og Skipper italesætte racisme af hensyn til gymnsieungdommen, der mangler noget at gå op i.