Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Vi garanterer formandskabet enorme problemer

Søren Pind. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Leer, økser og plejle

Søren Pind

Venstres formand har nu bedt hovedbestyrelsen om at fremrykke Venstres ordinære landsmøde, så der kan komme »ro på partiet«. Den seneste tids uroligheder, hvor venstrefolk over hele landet har fundet leer, økser og plejle frem fra laderne, og derudover har mødtes til fredelig samtale om lederskabet i partiet, måtte have en afklaring.

Det er et modigt valg. Groft Sagt erindrer mangt et bondebal gennem tiden, og ved denne fremgangsmåde aflyses partiets herostratisk berømte aftenfest. Det vil skabe vrede og tænders gnidsel. Venstre-folkene vil samtidig have en gennemgående bekymring: Kan de penge, der er brugt på transport og overnatning til det ordinære landsmøde i november, nu refunderes?

Groft sagt garanterer formandskabet enorme problemer, hvis venstrefolkene har mistet deres penge... Siger det bare.

Kålhoveder

Lars Møller

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Pia Olsen Dyhr (SF) har skruet bissen på. Den socialdemokratiske regering har bare at skrive under på en aftale om minimumsnormering i landets vuggestuer og børnehaver. Ellers bliver der ingen finanslov. Det kan godt være, at det vil gribe ind i kommunernes selvstyre og måske medføre markant højere forældrebetaling, men det er ikke noget problem.

Når det hedengangne kommunistiske politbureau i Moskva kunne fastsætte produktionen af kålhoveder, så er der ikke den detalje, der ikke kan fastsættes fra Christiansborg. Skulle det knibe med at skaffe pædagoger, kan man bare indkalde værnepligtige, som herefter kan omskoles til pædagoger. Det kan godt være, det tager nogle år, men hensynet til individet må vige for hensynet til de stakkels børn.

Thunbergs molbohistorie

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Greta Thunberg sejler til New York med båd for klimaets skyld. Nu viser det sig, at det rent faktisk havde været mindre klimaskadeligt, hvis hun bare havde fløjet til New York sammen med sin far. Ifølge tyske Taz skal seks personer sejle båden tilbage, og de flyver til New York. Det ender således med seks flyvninger tværs over Atlanten, mens der kun ville have været fire flyrejser, hvis Greta Thunberg og hendes far var fløjet frem og tilbage.

Groft sagt ser en molbohistorie for sig: »De blev enige om, at hyrden skulle gå ind i kornet og drive storken ud. Men han havde sådan nogle store og brede fødder. Så blev de bange for, at han skulle træde mere korn ned end storken. Endelig fik én den idé, at man skulle bære hyrden ind på marken. Så kunne han da ikke træde kornet ned. Derfor bar otte mand ham ind i kornet, for at han kunne jage storken ud.«