Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Verden ser beundrende frem til Danmarks klimasejre

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Dänemark über alles

Peter Nedergaard

Groft sagt er ikke i tvivl. Danskerne er Guds udvalgte grønne folk, som skal frelse jorden fra undergang. Godt nok udgør det danske udslip af klimagasser kun cirka en promille af det globale udslip, men ved at agere det foregangsland, som alle andre lytter til andægtigt og med beundring, vil den danske klimapolitik alligevel sprede sig over verdens lande.

Det sker akkurat på samme måde, som det er lykkedes at udbrede den danske arbejdsmarkedsmodel til andre lande i Europa. Og det sker på tilsvarende vis, som andelstanken har slået stærk rod i udviklingslande i kølvandet på den danske udviklingspolitik. Verden er slået af beundring over disse danske arbejdsmarkeds- og andelspolitiske sejre og ser frem til noget lignende med hensyn til klimapolitikken.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Papirarbejde

Hans Hauge

Der er nu kommet en ny aftale mellem protektionisternes EU og frihandlens hjemland England (det lille nationalistiske skotske mindretal er lidt udenfor det hele). I EU har toldere en helt anden højstatus end på Jesu tid. I EU er de med i foreningen »Toldere uden Grænser«. De skal i gang igen. Der er grænser. Og nu er der er stort problem, siger danske eksportører. Det hedder med et gammelt ord: Papirarbejde. Hvem ser ikke bunker af papir og masser af papirnussere foran sig? Mystisk. Her troede vi, at alt var digitaliseret, og at told var den rene nemide eller paypal. Men det skal helst lyde kompliceret, for det skal ikke være let at slippe ud af EU og over på den ukendte ø, hvor de taler et fremmed sprog.