Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Tyvärr, Bosse, Danmark skal ikke indføre eutanasi mod ældrebyrden

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Eutanasi mod ældrebyrden

Eva Selsing

Svenskerne er eddikesure over, at grænsen til Danmark er lukket. En mand fra en svensk tænketank med det blockbuster-agtige navn »Intelligence watch« mener, at danskerne er både nationalistiske og egoistiske, når de holder grænsen lukket.

Og det kan der til dels være noget om. Altså, selvfølgelig ikke nationalistiske, men nationale i betydningen »vi passer på vores befolkning.« Og egoisme? Egoisme er, når det enkelte ego plejer sig selv, og her er der jo tale om cirka 5,5 millioner mennesker, der passer på hinanden. Tyvärr, Bosse.

Men det er sandt, at vi ikke ønsker at kopiere eller dele farerne ved den svenske model, der jo rettelig kan betegnes som en art ufrivillig eutanasi til ældrebyrden. Og det er rigtignok ikke hverken »nationalistisk« eller egoistisk – men noget, der er langt, langt værre, ikke sandt?

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Kom tilbage, soldat fra England

Peter Nedergaard

Groft sagt er allerede begyndt at savne Storbritanniens aktive deltagelse i EUs beslutningsproces noget så gebommerligt. Vi mangler den britiske proportionssans, markedsorienterethed og snusfornuft, når de mellemeuropæiske medlemslande disker op med fantasimilliarder i euro anvendt på politiske redningspakker, selv om løsninger via markedet nok kunne klare det meste.

Vi savner det velkendte britiske grus i EUs monstermaskineri, når EU-politikerne går amok med alle de ofte sete uheldige bivirkninger, som mange gange overgår sygdommens smerte. Tilbage har vi blot de fire ædruelige lande – Danmark, Sverige, Holland og Østrig – der som de sidste spartanere under slaget ved Thermopylæ kæmper en heroisk kamp mod alle odds. Albion, vil du ikke nok genoverveje sagen?

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Tiderne skifter

Bent Blüdnikow

Måske husker De, at den venstreorienterede fredsforsker Ole Wæver af to andre forskere, blev beskyldt for at være racist.

Det kom bag på ham, for han er jo »progressiv.« I Weekendavisen erindrer filosoffen Frederik Stjernfelt en sag efter en TV-debat i DR: »I et TV-program om emnet identitetspolitik sad jeg over for den misliebige gestalt ved navn Henrik Marstal, der pludselig helt umotiveret og i tågede vendinger gav sig til at anklage mig netop for 'racisme' (...)  Men også denne sag viser, at de, der finder sig selv meget dydige og i den grad på rette spor, samtidig mener, at de dermed har ret til selv at være enormt grove over for deres modstandere, ja, ligefrem har ret til helt at lukke kæften på dem.«

Frederik Stjernfelt er en af mange, der har fået slynget den slags i ansigtet gennem tiderne. Under Den kolde Krig blev folk som prof. Bent Jensen af alle sine modstandere beskyldt for noget så ækelt som at være »koldkriger« og »antikommunist« - ja det var skældsord. Nu er det ordet racist, man anvender. Tiderne skifter og skældsord dermed, men hensigten er den samme.