Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Tak til Beethoven for de ekskluderende normer, hans musik skabte

Requiem for Beethoven

Christian Marcussen

Den identitetspolitiske galskab har nu fundet vej til den klassiske musik. I en artikel og podcastserie, produceret af en musikforsker i samarbejde med New York Philharmonic, udlægges Beethoven som et problem for mangfoldigheden. For mens hvide, reaktionære mænd anser hans musik for at være en milepæl i den vestlige civilisations kultur, har andre åbenbart et andet syn på det: »For [.,.] kvinder, LGBTQ+ og farvede, er Beethoven først og fremmest en påmindelse om, at klassisk musik har en lang historie, der handler om det elitære og eksklusion.«

Eksklusionen består i, at Beethovens komplekse og episke musik gjorde en ende på datidens normer med larm og uro i koncertsalen. I stedet blev det normen, at man skulle klæde sig pænt, beherske sine impulser og generelt holde sin kæft. Groft sagt vil gerne takke Beethoven for dette. Og i øvrigt anbefale, at lignende ekskluderende normer udvides til også at gælde i landets biografer.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Native American summer

Peter Nedergaard

Danske fjernsynskanaler over en bred bank taler om »Indian summer« for at beskrive vejrsituationen. Indian summer-navnet stammer fra, at indfødte i Nordamerika fortalte nybyggerne om, at der med mellemrum opstod særligt varme perioder i efteråret, som derfor af de nyligt indvandrede blev navngivet »Indian summer«.

Men det var dengang. I dag ved alle vi anti-racister da, at der ikke er noget, som hedder indianere. Det hedder »indfødte amerikanere« – eller »Native Americans« på engelsk. Må vi derfor også bede om, at vore store fjernsynskanaler følger trop? Vejrsituationen hedder retteligen »Native American summer«. Vi kan simpelt hen ikke have disse semi-racistiske, kolonialistiske og nedladende udtryk svømmende rundt i æteren. Det må høre op – og det er nu.